Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΜΗΝΥΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Πάμε σε εκλογές!

Κατά την 3η και τελευταία ψηφοφορία πριν από λίγο στη Βουλή δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός των 180 ψηφών για την εκλογή του Προέρδου της Δημοκρατίας και πλέον η χώρα σύρεται σε εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται. Διαλύεται η Βουλή και πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές πόλωσης και διχασμού. Δημιουργείται ένα κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και οι συνέπειες θα είναι, πολύ φοβάμαι οδυνηρές για τον τόπο, την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Ήδη το χρηματηστήριο κάνει βουτιά 8%.

Αρχικά μιλώντας πολιτικά, απ' ότι φάνηκε όλοι ήθελαν εκλογές για τους δικούς τους λόγους. Ο Σαμαράς ήταν ξεκάθαρο πως ήθελε έκλογες ώστε σαν άλλος Καραμανλής να αποχωρήσει, γιατί δεν ήθελε να αναλάβει εκείνος το κόστος της υπογραφής του νέου μνημονίου και εν συνεχεία να ερχόταν ο Τσίπρας σε λίγους μήνες και να παρίστανε τον θριαμβευτή έχοντας πάρει άλλος το πολιτικό κόστος. Προφανώς αν δεν ήθελε εκλογές θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες και να οδηγηθούμε σε εκλογή προέρδου από την παρούσα Βουλή, είτε αυτό να ήταν η αλλαγή του προσώπου, είτε ο καθορισμός ημ/νιας εκλογών πχ μέσα στο Μάιο, είτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. (Κάτι που έπραξε ο Γ. Παπανδρέου, κοιτώντας το γενικότερο συφμφέρον της Ελλάδας όταν το 2011, ο Βενιζέλος και οι λοιποί τον έφεραν πραξηκοπηματικά προ τετελεσμένων, τον ανάγκασαν σε παραίτηση και οδηγηθήκαμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η ιστορία διδάσκει αφενός και αφετέρου κάπου κάποτε θα μάθουμε το όλο παρασκήνιο εκείνων των ημερων). 

Αν το δούμε από κομματικής απόψεως ο Σαμαράς αναμφίβολα ορθός πράττει διότι φέρνει τον Τσίπρα προ των ευθυνών του. Άλλωστε είναι εκείνος που λέει ότι "εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν". Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Προφανώς ο Τσίπρας απευθύνεται σε άτομα μειωμένης γνώσης και αντίληψης, διότι οι αγορές γονάτισαν για πλάκα τη Ρωσία θα δυσκολευτούν στην Ελλάδα; 

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι ξημερώνει από σήμερα και μετά τις εκλογές που έρχονται. 

Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες, με όλη τη σημασία της λέξης. Το επόμενο τρίμηνο συγκεκριμένα θα ναι δύσκολο. Δεχόμενοι, τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν ότι πάμε σε μία πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία. Όπερ και σημαίνει ότι με κάποιον πρέπει να συνεργαστεί για να γίνει κυβέρνηση. Και αυτός ο κάποιος είναι το Ποτάμι και ότι θα απομείνει από το ΠΑΣΟΚ. Διότι αν κατέβει ο Γ. Παπανδρέου με το νέο κόμμα το οποίο θα ναι το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείω καθόλου να βρεθεί σε ποσοστά πιο πάνω και από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Εκτίμησή μου είναι ότι ο Τσίπρας δεν θα πάει να υπογράψει με την πρώτη γιατί θα τον πιέζουν από κάτω οι δικοί του. Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή ισορροπεί σε δύο βάρκες στη βάρκα της λογικής και στη βάρκα της λογικής Λαφαζάνη. Θα λέει τα γνωστά περί διαπραγματεύσεων. Όπως έχω ξανά γράψει και στο παρελθόν από το 2010 εως και σήμερα, ουδείς έκανε διαπραγμάτευση γιατί πολύ απλά δε γίνεται ο δανειζόμενος να θέτει όρους στο δανειστή!! Τόσο απλά!! 

Εν συνεχεία λοιπόν, θα οδηγηθούμε σε μία κατάσταση, πιέσεων τόσο απέξω όσο και μέσα στην Ελλάδα και εν τέλει θα πάει να υπογράψει το νέο μνημόνιο, το οποίο θα έχει σκληρότερα μέτρα. Γι αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία μιας και τα καουμπουλίκια που ετοιμάζεται να κάνει ο Τσίπρας θα τα πληρώσουμε ακριβά.

Η ελληνική οικονομία σε όλη αυτή την περιόδο θα βυθίζεται, δεν θα κινείται τίποτα. Ο κόσμος μέσα σε πάνικο θα τρέξει στις τράπεζες φοβούμενος για τις καταθέσεις, θα έχουμε ουρές στα ΑΤΜ. Οι Ευρωπαίοι δε νομίζω αυτή τη φορά  να μας στείλουν με αεροπλάνα χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, να το διαβάσει αυτό ο κόσμος και να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις πανικού.

Καλή δύναμη και καλά μυαλά....