Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ Α ΙΤΑΛΙΑΣ BY BETSECRET (ΜΕΡΟΣ Γ)

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (15η)
Market Value: 63.800.000 ευρώ
Σχετικά άνετη πέρσι η παραμονή για την ομάδα του Μπέργκαμο, με τον Στέφανο Κολαντουόνο να συνεχίζεται για 4η χρονιά στον πάγκο της ομάδας. Και φέτος ο στόχος είναι η γρήγορη παραμονή. Μεταγραφικά δεν έχασε κάποιο βασικό παίχτη, πέραν του αριστερού μπακ Πελούζο που πήγε στη Γιουβέντους αντί 4,8 εκατ. ευρώ. Απ την άλλη μεταξύ άλλων απέκτησε τον 37χρονο στόπερ Γιέπες απ τη Μίλαν όπου μάλιστα προορίζεται για βασικός, τον Τσιγκαρίνι απ τη Νάπολι, τον δεξιό μπακ Νίτσα απ τη Ντιναμό Βουκουρεστίου και τον αμυντικό χαφ Μιλιάτσιο απ τη Φιορεντίνα, που έπαιζε δανεικός στην Παλέρμο. Έχει γηρασμένη άμυνα αλλά πολύ καλή επίθεση με Λιβάγια, Ντενις και Μποναβεντούρα. Νομίζω ότι και φέτος θα μείνει μακριά από μπελάδες. (13η-15η)

ΤΟΡΙΝΟ (16η)
Market Value: 47.500.000 ευρώ
Κατάφερε αν και νεοφώτιστη στην κατηγόρα να μείνει στην κατηγορία, παίρνοντας τους βαθμούς που έπρεπε να πάρει αφήνοντας από πίσω της Παλέρμο και Σιένα. Με τον πολύπειρο Τζαμπέρο Βεντούρα να συνεχίζει για 3η χρονιά στον πάγκο. Στόχος και φυσικά για φέτος η παραμονή. Υπήρξε κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι. Έχασε δύο σημαντικές μονάδες, στον βασικό στόπερ Ογκμπόνα που πήγε στη Γιουβέντους και τον πρώτο της σκόρερ Μπιάνκι που πήγε στη Μπολόνια. Απέκτησε απ την άλλη τον Ιμόμπιλε που ναι μεν προπερσι στην Πεσκάρα του Τζέμαν έκανε παπάδες αλλά στην Τζένοα δεν έπιασε. Πήρε τον χαφ Μπελόμο απ τη Μπάρι με 1,4 εκατ. ευρώ, τον πολύ καλό επιθετικό χαφ Φάρνερουντ απ τη Γιουνγκ Μπόις με σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, τον καλό αριστερό μπακ Μορέτι απ τη Τζένοα και τον Λαρόντο απ τη Σιένα. Πιο γεμάτο το ρόστερ σε σχέση με πέρσι, ίσως κινδυνέψει αλλά θα σωθεί. (14η-17η)

ΤΖΕΝΟΑ (17η)
Market Value: 64.400.000 ευρώ
Κινδύνεψε για τα καλά και πέρσι αλλά εν τέλει πέτυχε το στόχο της και έμεινε στην κατηγορία. Την ομάδα ανέλαβε ο 39χρονος Φάμπιο Λιβεράνι, που μόλις πριν δύο χρόνια σταμάτησε το ποδόσφαιρο και όπως καταλαβαίνετε είναι άπειρος στην προπονητική με ότι αυτό συνεπάγεται. Την τελευταία διετία που τερματίζει στην 17η θέση οριακά δηλαδή πάνω απ τη ζώνη του υποβιβασμού, το κλίμα που υπάρχει στο Λουίτζι Φεράρις είναι νοσηρο. Με παίχτες, προπονητές να αλλάζουν συνέχεια. Και φέτος πολλές οι ανακατατάξεις στο ρόστερ. Ξεκινώντας απ τις αποχωρήσεις, σημειώνουμε την αποχώρηση του βασικού κίπερ Φρέι, του βασικού στόπερ Γκράνκβιστ, του βασικού φορ Μποριέλο που ήταν δανεικός, του βασικού φορ Ιμόμπιλε, του βασικού αριστερού μπακ Μορέτι που πήγε στην Τορίνο. Αποχώρησε και ο Τζόρβας που πέρασε και δεν ακούμπησε στη Γένοβα, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη. Στις προσθήκες τώρα, απέκτησε τον χαφ Λόντι απ την Κατάνια που έχει καλό πόδι και για τα στημένα, τον αριστερό μπακ Μαρκέζε επίσης απ την Κατάνια, τον Τζιλαρντίνο που επέστρεψε απ το δανεισμό του στη Μπολόνια μετά από μία εξαιρετική χρονιά, τον έμπειρο εξτρεμ Σαντάνα απ την Τορίνο και τον δεξιό μπακ Βρσάλκο απ τη Ντ. Ζάγκρεμπ αντι 4 εκατ. ευρώ. Δεν έχει ρόστερ για να πέσει αλλά δεν αποκλείω να μπλέξει και πάλι. (14η-17η)

ΣΑΣΣΟΥΟΛΟ (1η Β Ιταλίας)
Market Value: 46.650.000 ευρώ
Η απόλυτη κυρίαρχος στη Serie B πήρε εύκολα την άνοδο και την πρωτιά. Μία ομάδα πλούσια με τον πρόεδρο της να είναι ο Τζόρτζιο Σκουίντσι πρόεδρος του αντίστοιχου ΕΒΕΑ της Ιταλίας, του συνδέσμου των βιομηχάνων. Κινεί τα νήματα εκεί. Παρ ότι έχει χρήμα, όπως μου επισήμανε ο Ιταλός, δεν το ρίχνει όσο θα ανέμενε κανείς στην ομάδα. Στον πάγκο συνεχίζει από πέρσι ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο που έδειξε καλά δείγματα. Μπαίνει στη χρονιά έχοντας χάνει τέσσερις βασικούς σε σχέση με τον περσινό της κορμό. Αναφέρομαι στον φορ Μποάκι (32/11) που επέστρεψε στη Γιουβέντους, στον εξτρεμ Τζενάρο Τροιανιέλο που πήγε στην Παλέρμο, στον χαφ Καστελάνι που πήγε στην Κατάνια και στον επίσης χαφ Τσιμπσά που πήγε στην Πάρμα. Απέκτησε τον μέσο Κούρτιτς απ την Παλέρμο τον Ζάζα απ τη Γιουβέντους, που έκανε εξαιρετική χρονιά πέρσι με την Άσκολι, ήρθε δανεικός ο φορ Αλέξε απ την Ντιναμό Βουκουρεστίου με 15 γκολ ενεργητικό πέρσι στη Ρουμανία, όπως δανεικός ήρθε και ο στόπερ Ροσίνι απ τη Σαμπντόρια ενώ επέστρεψε από δανεισμό ο μέσος Φαρίας απ την Κιέβο. Απ τα φαβορί για να πέσουν. Πάντως κρατήστε ένα όνομα που μου είπε ο Ιταλός, Berrardi και θα με θυμηθείτε.

ΒΕΡΟΝΑ (2η Β Ιταλίας)
Market Value: 40.375.000 ευρώ
Μετά από 11 χρόνια ξανά στα σαλόνια η Ελλάς Βερόνας, έστω και οριακά μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές πήρε την άνοδο στη μάχη με τη Λιβόρνο. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στην ομάδα, οι οπαδοί είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης και πολλές φορές ξεφεύγουν και τα πράγματα, είναι και ρατσιστές έχουν κατά καιρούς γίνει πολλαεπεισόδια. Στον πάγκο συνεχίζει για 4η χρόνια ο Μαντοριλίνι που έχει κάνει καλή και συστηματική δουλειά. Έγιναν προσεγμένες χαμηλού μπάτζετ μεταγραφές για να γεμίσει το ρόστερ. Σίγουρα ξεχωρίζει ο Λούκα Τόνι στην επίθεση, που κατάντησε να παίζει, ποτέ μου δεν τον είχα σε εκτίμηση και πάντα ήμουν με την απορία πως έκανε καριέρα αυτός παίχτης. Κατά τα λοιπά αποχωρήσεις δεν είχαμε σημαντικές αλλά δύσκολα θα τη γλιτώσει. Απ τις τρεις νεοφώτιστές έχει μία τύχη παραπάνω μήπως και σωθεί. (17η-19η).

ΛΙΒΟΡΝΟ (3η Β Ιταλίας)
Market Value: 36.075.000 ευρώ
Μέσω των μπαράζ ανόδου η Λιβόρνο κατάφερε και ανέβηκε μετά από τρία χρόνια και πάλι στη μεγάλη κατηγορία. Έκανε την έκπληξη θα λέγαμε διότι δεν την περίμεναν πολλοί να ανέβει δεν είχε και τόσο καλό ρόστερ. Αλλά όμως τα κατάφερε. Έτσι όπως τα κατάφερε θα πέσει. Είναι μακράν η ομάδα με το χειρότερο ρόστερ της κατηγορίας, ρόστερ επιπέδου Serie B, με το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία και από μεταγραφες τίποτα το σπουδαίο, θα κλείσει μάλλον ακόμα δύο πιτσιρικάδες. Θα μοιάζει με θαύμα αν καταφέρει και σωθεί. Το απόλυτο φαβορί για τον υποβιβασμό.