Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ BOOK ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπροστά έχουμε ίσως τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετίων και όπως έχω γράψει και πριν λίγο καιρό, προμηνύονται δύσκολες μέρες. Όπως σε όλες τις εκλογές, έτσι και σε αυτές στις 25 Ιανουαρίου, θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις αποδόσεις των Book και να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το τι περιμένουμε να δείξουν οι κάλπες την ερχόμενη κυριακή το βράδυ.

Καταρχήν όσον αφορά τον νικητή των εκλογών νομίζω ότι δεν τίθεται σε αμφιβολία. Το μαρτυρούν εξάλλου και οι απόδοσεις. Μόλις στο 1,04 η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον όμως είναι στη διαφορά των δύο κομμάτων.

Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, πλέον το line για τη διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 5%, με τον Book να μοιράζει στη μέση το καρπούζι όσον αφορά το over και το under του 5%. Αξίζει να σημειώθει ότι το στοίχημα αυτό είχε ανοίξει στο 4%, ανέβηκε στο 4,25%, στο 4,5%, στο 4,75% και τώρα στο 5%. Τι σημαίνει αυτό; Το πολύ απλό ότι πάντα όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών μία μάζα αναποφάσιστων ψηφοφόρων πάει με το νικητή δίνοντας ένα παραπάνω προβάδισμα. Άρα, αναμένουμε μία διαφορά των δύο κομμάτων που θα κυμαίνεται οριακά και πέριξ του 5%.

Όσον αφορά τα ποσοστά των δύο κομμάτων, με βάση τις αποδόσεις, αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται πολύ κοντά και πέριξ του 34% ενώ η Ν.Δ θα έχει ένα ποσοστό γύρω στο 27 με 28%.

Και ενώ μέχρι λίγο καιρό, με βάση τις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες έχω πολλές επιφυλάξεις και θα σας εξηγήσω το γιατί παρακάτω, η Χρυσή Αυγή θεωρούνταν ως το σίγου τρίτο κόμμα και η απόδοση ήταν γύρω στο 1,65, πλέον έχει ανέβει αισθητά στο 1,95 και αντίστοιχα το Ποτάμι έχει πέσει στο 2,40. Τι ακριβώς δείχνει αυτό; Μα φυσικά την άνοδο του Ποταμιού και την αντίστοιχη πτώση της Χ.Α. Αναμένεται τα δύο κόμματα να παίξουν στην κόψη του ξυραφιού, η Χ.Α κυμαίνεται γύρω στο 6,60% και το Ποτάμι στο 6%.

Όσον αφορά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις, οι αποδόσεις μαρτυρούν ότι θα είναι οριακά κάτω από το 4%. Μάλιστα να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό ξεκίνησε πιο ψηλά και βαίνει μειούμενο όσο περνάνε οι μέρες.

Τέλος, έχει πολύ ενδιαφέρον το ποσοστό που θα λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το λέω αυτό διότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σταθερά ένα 2%, δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να τον βάζει στη Βουλή. Είναι γεγονός ότι το Κίνημα υφίσταται έναν αποκλεισμό από τα μέσα, για λόγους που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε. Το θέμα είναι άλλο. Με βάση τις αποδόσεις, το line άνοιξε στο 2,50%, παρ ότι οι "φερέγγυες" δημοσκοπήσεις του δίνουν 2%, το line ανέβηκε στο 2,70% και το over του ποσοστού αυτού στο 1,95, το 1,95 έγινε 1,87 και πλέον 1,75. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με βάση τις αποδόσεις υπάρχει μία άνοδος του Κινήματος στο ποσοστό του και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπει στη Βουλή. Αυτό αποτελεί και εκτίμηση δική μου!!

Καλή ψήφο