Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ BOOK ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (UPDATED 24/5) - ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Όπως το συνηθίζουμε σε όλες τις εκλογικές μάχες, έτσι και σε αυτές τις ευρωεκλογές θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία αποκωδικοποίηση των αποδόσεων, για να έχουμε μία εικόνα του τι αποτελέσματα θα αναμένουμε, λαμβάνοντας υπόψιν τις αποδόσεις της Stoiximan. Ομολογώ ότι για να βγάλεις "ασφαλή" συμπεράσματα θέλεις ένα μεγαλύτερο δείγμα ωστόσο εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με την αλλαγή σκηνικού που είχαμε μετά τις περιφερειακές εκλογές.


Όπως βλέπεται και στην παραπάνω φωτογραφία, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη μόλις στο 1,10. Πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 1,06. Ανέβηκε λοιπόν στο 1,10. Το κρατάμε αυτό. Αντίστοιχα έκανε  βουτιά η απόδοση της Ν.Δ από το 8,75 στο 6,75. Άρα συμπέρασμα πρώτο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει αποδόσεων, θεωρείται ως δεδομένη. Τι θα βγάλει η κάλπη ουδείς ξέρει, απλά λέω τι δείχνουν οι αποδόσεις.

Updated 24/5: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πλέον αποτιμάται στο 1,12, στα ίδια επίπεδα δηλαδή. Αλλά υπάρχει περαιτέρω πτώση της απόδοσης της Ν.Δ στο 5,80 από το 6,75.

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ Ν.Δ παίζεται στο 1,95%. Εδώ έχουμε όμως πολύ μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πριν την Κυριακή του α' γύρου των δημοτικών εκλογών με διαφορά πάνω από το 1,95%, παιζόταν μόλις στο 1,20(!!!). Αντίστοιχα η ήττα της Ν.Δ έως 1,95% παιζόταν στο 4,95. Με αυτές τις αποδόσεις ο μπουκ θεωρούσε, ότι η διαφορά θα ήταν άνετα άνω του 3,5%. 

Σήμερα λοιπόν βλέπουμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με πάνω 1,95% να έχει ανέβει αισθητά πλέον στο 1,55 και αντίστοιχα πτώση της απόδοσης της Ν.Δ από το 4,95 στο 2,35. Για την ακρίβεια μιλάμε για τρομερή βουτιά. Συμπέρασμα δεύτερο λοιπόν, είναι ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα, με φαβορί να ξεπεράσει το 2% η διαφορά. 

Updated 24/5:΄Το συγκεκριμένο ειδικό στοίχημα το παρακολουθούσα με πολύ προσοχή όλες αυτές τις μέρες και οι αποδόσεις πραγματικά κάθε μέρα άλλαζαν. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση της Ν.Δ έπεσε στο 2,15 την τετάρτη το απόγευμα αλλά την πέμπτη ανέβηκε στο 2,35 και κατόπιν στο 2,55. Με ανάλογη πορεία φυσικά, αντιστρόφως για την απόδοση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερο από 2%. Όπερ και σημαίνει ότι η διαφορά θα παίξει κάπου μεταξύ του 2 με 3 %. 

Συνεχίζοντας στις μάχες μεταξύ των κομμάτων, βλέπουμε ότι το να έρθει η Χρυσή Αυγή πάνω από το Ποτάμι είναι μόλις στο 1,18, πεσμένο σε σχέση με την προηγουμένη Κυριακή. Σκεφτείτε η Χ.Α πήρε στην περιφέρεια της Αττικής 10%. Αποδεχόμαστε ως κοινωνία ότι στην Αττική έχουμε 10% φασίστες/ναζιστές. Ξεκάθαρο αυτό. Όπως και το ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι πάνω από το Ποτάμι στις Ευρωεκλογές, συμπέρασμα τρίτο λοιπόν.

Updated 24/5: Εδώ πλέον έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, η Χρυσή Αυγή όχι μόνο θα ναι πάνω από το Ποτάμι αλλά μάλιστα μπήκε και Line πάνω από το 1% η διαφορά των δύο κομμάτων.

Παρατηρούμε επίσης ότι το να έρθει το ΚΚΕ πιο πάνω από την Ελιά προσφέρεται στο 1,40. Τη στιγμή που την προηγούμενη Κυριακή προσφερόταν στο 1,55. Λογικό υπό την έννοια ότι παρατηρείται μία άνοδος του ΚΚΕ, το δαμε και στις φοιτητικές εκλογές αλλά και στις περιφερειακές/δημοτικές εκλογές. Παραδοσιακά βέβαια το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ανέβαζε τα ποσοστά του. Όσο για την Ελιά, είναι το κατάντημα του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, σκεφτείτε να πάει ο Γιώργος στο Ζάππειο και να δηλώσει παρών... ουδείς ξεχνά τι έκανε ο Βενιζέλος και ούτε περιμέναμε του Financial Times να αποκαλύψουν το πως έπεσε ο Παπανδρέου. Εν πάση περιπτώσει, συμπέρασμα τέταρτο το ΚΚΕ θα είναι πάνω από την Ελιά κάτι που έγινε ακόμα πιο "βέβαιο" μετά και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών.

Updated 24/5: ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ. Πλέον το 2,85 της Ελιάς, αποτελεί παρελθόν, με την Ελιά να έχει γυρίσει πλέον σε ξεκάθαρο φαβορί, μόλις στο 1,75 και αντίστοιχα το ΚΚΕ στο 2,00. Άρα ξεκάθαρη αλλαγή του σκηνικού. Το 2,85 της Ελιάς από την τετάρτη έως σήμερα και λόγω των δημοσκοπήσεων που βγήκαν, άρχισε να υποχωρεί στο 2,35, 2,15, 2,00 και εν τέλει στο 1,75. Αντίστροφη διαδικασία προφανώς για την απόδοση του ΚΚΕ.

Τέλος, θα αναφέρω και μία εκτίμηση ενός πολύ καλού μου φίλου, που εκτιμώ ιδιαίτερα, παρ ότι ανήκουμε σε διαφορετικές ιδεολογίες, σχετικά με τις ευρωεκλογές. Λοιπόν η εκτίμησή του, βάσει των αποτελέσματων των περιφερειακών εκλογών, είναι για τη Ν.Δ στο 23-24% και για τη Ν.Δ στο 25-26%. Σκεφτείτε όμως ότι αν δούμε τη Χ.Α να ξεπερνά κατά πολύ το 10%, θα πέσει το ποσοστό της Ν.Δ αλλά τότε ουδείς θα πρέπει να ασχολείται με τη διαφορά των δύο κομμάτων και θα είναι άλλο το πρόβλημα τότε....