Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ Α ΙΤΑΛΙΑΣ BY BETSECRET (ΜΕΡΟΣ Α)

Σέντρα στο Campionato κι όπως κάθε χρόνο, με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου μου του Ιταλού, θα αναλύσουμε τις μεταγραφές και το τι περιμένουμε από την κάθε ομάδα. Οφείλω φυσικά να πω και δημόσια ένα ευχαριστώ στον Ιταλό τις πληροφορίες που μου έδωσε για αυτό το αφιέρωμα, το οποίο ελπίζω ως είθισται κάθε χρόνο, κρίνοντας απ τα σχόλια που λαμβάνω ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις.

*Εντός παρένθεσης είναι η θέση που τερμάτισαν οι ομάδες πέρσι.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (1η)
Market Value: 357.900.000 ευρώ
Μακράν η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του πρωταθλήματος πέρσι, δίκαια έφτασε ξανά στην κατάκτηση του τίτλου με τον Αντόνιο Κόντε να κάνει το δύο στα δύο και να συνεχίζει φυσικά στον πάγκο. Και φέτος ξεκινά ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Έκανε καλές μεταγραφές με Τέβες και Γιορέντε να γίνονται κάτοικοι Τορίνο και να δίνουν το κάτι παραπάνω στην επίθεση για τη μεγάλη Κυρία. Επίσης ο αριστερός μπακ Πελούζο απ την Αταλάντα αλλά ο στόπερ Ογκμπόνα που ήρθε απ την Τορίνο έναντι 13 εκατ. ευρώ είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ιταλού, πολύ καλός αμυντικός που θα βοηθήσει. Στον αντίποδα έφυγαν Τζιακερίνι για Σάντερλαντ με τη μεγάλη Κυρία να παίρνει 7,5 εκατ. ευρώ ,ο Ανελκά που πήγε στη Γουεστ Μπρόμιτς και ο Γκαμπιαντίνι που πήγε στη Σαμπντόρια με 5,5 εκατ. ευρώ. Καμιά απώλεια δε λογίζεται ως σημαντική. Ενώ υπό παραχώρηση είναι ο Μάτρι, μάλλον προς Νάπολι και ο Κουαλιαρέλα προς το εξωτερικό. Το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, τόσο απλά.

ΝΑΠΟΛΙ (2η)
Market Value: 239.900.000 ευρώ
Καλή χρονιά, πέρσι δίκαια πήρε τη δεύτερη θέση, ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να χτυπήσει τη Γιουβέντους που ήταν σε άλλο επίπεδο. Φέτος το καλοκαίρι όμως άλλαξαν πολλά στη Νάπολι. Καταρχήν στον πάγκο πλέον θα κάθεται ο Ράφα Μπενίτεθ, μετά την αποχώρηση του Ματσάρι για να αναλάβει την Ιντερ. Είναι ένα στοίχημα από μόνο του αυτό. Αλλά η μεγάλη απώλεια είναι η πώληση του Καβάνι έναντι 64.5 εκατ. ευρώ στην Παρι. Το ταμείο γέμισε και έγιναν αρκετές και καλές μεταγραφές που γέμισαν το ρόστερ το οποίο παρά την απώλεια του Καβάνι δείχνει πιο πλήρες από ποτέ. Αποκτήθηκε ο Ιγκουαίν απ τη Ρεάλ ως αντί Καβάνι. Ο Ιγκουαίν όμως δεν είναι Καβάνι, δεν είναι ο παίχτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και είναι ζητούμενο κατά πόσο ο Αργεντινός μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές. Αποκτήθηκαν επίσης απ τη Ρεάλ ο Αλμπιόλ και ο Καγεχόν με περίπου συνολικά 20 εκατ. ευρώ. Αποκτήθηκε επίσης ο εξαιρετικός Μέρτενς (29/16)απ την Αιντχόφεν, ο Γκάργκανο επέστρεψε απ το δανεισμό του στην Ιντερ ενώ απέκτησε τον Ρέινα απ τη Λίβερπουλ στη θέση του Ντε Σανκτις που πήγε στη Ρόμα. Καλύτερος ο Ντε Σανκτις του Ρέινα κάτω απ τα δοκάρια. Ενώ η Νάπολι όπως επισημάνθηκε απ τον Ιταλό, δεν έχει αξιόπιστη άμυνα. Παρα την απώλεια του Καβάνι, το ρόστερ όπως αναφέρθηκε είναι πληρέστατο ειδικά απ τη μέση και μπροστά και θα παίξει σίγουρα τριάδα. (2η-3η).

ΜΙΛΑΝ (3η)
Market Value: 217.450.000 ευρώ
Έστω και με το απαραίτητο διαιτητικό σπρώξιμο η Μίλαν του Μπερλουσκόνι κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση και μαζί ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, απ το Γενάρη όμως και έπειτα και με την έλευση του Μπαλότελι, έκανε ένα ντεμαράζ μέχρι το τέλος και πήρε την τρίτη θέση. Η μεταγραφή του Μπαλοτέλι όπως είχα επισημάνει απ την πρώτη στιγμή, πέραν της ουσίας είναι και μεταγραφή αεροδρομίου, με τον Μπερλουσκόνι να παίρνει πολλές ψήφους παραπάνω. Ποιος άλλωστε πολιτικός θέλει δυσαρεστημένους οπαδούς; Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι συνεχίζει στον πάγκο, τον οποίο θα χαρακτήριζα μετριοπαθή προπονητή, ιδανικό για να δουλεύει καλά η ομάδα. Μεταγραφικά όμως δεν είχαμε τίποτα το σπουδαίο, πήρε τον Πόλι απ τη Σαμπντόρια, 23 χρονών, ναι μεν εξελίξιμος, ταλέντο και τα σχετικά αλλά σε μεγάλο επίπεδο στην Ιντερ, δεν έδειξε κάτι το εξαιρετικό. Απέκτησε επίσης τον Βεργκάρα, τον μετριότατο στόπερ Σιλβέστρε και τον πιτσιρικά Σαπονάρα απ την Έμπολι που έκανε εξαιρετική χρονιά πέρσι και άφησε καλές εντυπώσεις. Η Μίλαν δεν έχει βάθος στον πάγκο, δε μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα οπότε μάλλον θα αρκεστεί να παλέψει πάλι για ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ (3η-4η).

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (4η)
Market Value: 170.500.000 ευρώ
Πολύ καλή χρονιά η περσινή, με καλό ποδόσφαιρο και όλα δείχνουν ότι και φέτος θα πρωταγωνιστήσει, ασχέτως του αν στα φιλικά δεν έδειξε καλή εικόνα. Ο Βιντσέντσο Μοντέλα έκανε καλή δουλειά κι όπως με πληροφόρησε ο Ιταλός ακόμα τραβάνε τα μαλλιά τους στη Ρόμα που τον άφησαν να φύγει. Στο μεταγραφικό παζάρι ναι μεν έφυγε ο σταρ Γιόβετιτς με 26 εκατ. ευρώ που πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο με τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν παίχτες με εμπειρία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, γέμισε το ρόστερ και η ομάδα της Φλωρεντίας θα χτυπήσει και φέτος τετράδα. Απ αυτούς που αποκτήθηκαν ξεχωρίζουν ο Μάριο Γκόμεζ απ τη Μπάγερν με 15,5 εκατ. ευρώ, ο Χοακίν απ τη Μάλαγα, ο Ίλισιτς απ την Παλέρμο, ο Μουνούα απ τη Λεβάντε, Ιακοβένκο από την Αντερλεχτ και ο Αμπροζίνι απ τη Μίλαν. Δυνατές μεταγραφές, υπάρχει στην ομάδα ποιότητα. Επιθετικό δίδυμο θα αποτελέσουν οι Γκόμεζ και Ρόσι. Αν ο Ρόσι έχει επανέλθει πλήρως μετά τις δύο εγχειρήσεις θα δούμε μεγάλα πράγματα απ τη Φιορεντίνα. Κάτω απ τα δοκάρια πάντως υπάρχει θέμα, όπου η Φιορεντίνα θα κινηθεί για έναν ακόμη τερματοφύλακα πέραν του Μουνούα της Λεβάντε. (3η-4η)

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ (5η)
Market Value: 92.400.000 ευρώ
Τι και αν πέρσι πούλησε ως συνήθως ότι καλύτερο είχε, τι και αν ο Γκουιντολίν φερόταν δυσαρεστημένος, η Ουντινέζε έκανε την έκπληξη και αθόρυβα πήρε την πέμπτη θέση και ένα εισιτήριο για το Europa League. Νομίζω ότι στο Ούντινε θα πρέπει να κάνουν άγαλμα στον Φραντσέσκο Γκουιντολίν, που παρ ότι κάθε χρόνο χάνει ότι καλύτερο διαθέτει, εν τούτοις χωρίς να έχει παίχτες ονόματα, καταφέρνει να φτιάχνει ομάδα που να πρωταγωνιστεί, να παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Φέτος πάντως οι μοναδικές σοβαρές απώλειες είναι αυτή του βασικού στόπερ Μπενάτια που πήγε στη Ρόμα και του Αρμέρο που πήγε στη Νάπολι. Αποκτήθηκαν πιτσιρικάδες, δε δύναται να έχουμε άποψη για αυτούς. Στον ίδιο κορμό με πέρσι θα στηριχθεί ο Γκουιντολίν. Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο θα μπορέσει πάλι ο Ντι Νατάλε να βάλει 20 γκολ, κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος πλέον και η Ουντινέζε δε γίνεται επ άπειρον να βασίζεται πάνω του. (6η-8η)

ΡΟΜΑ (6η)
Market Value: 171.300.000 ευρώ
Η εποχή Τζέμαν πέρσι στη Ρόμα ξεκίνησε με τη λογική του όσα βάλουμε και όσα φάμε το αποτέλεσμα ήταν να φύγει νύχτα ο Βόημος τεχνικός, να έρθει ο Αντρεατσόλι αλλά χωρίς να αλλάξει ριζικά την εικόνα και με τη Ρόμα να μένει εκτός Ευρώπης. Ενώ παράλληλα να χάνει και το κύπελλο απ τη Λάτσιο. Στον πάγκο πλέον ο 49χρονος Ρούντι Γκαρσία που έκανε εξαιρετική δουλειά για χρόνια στη Λιλ. Η Ρόμα έκανε καλές μεταγραφές, καταρχήν απέκτησε σοβαρό τερματοφύλακα, στη θέση του Στεκέλενμπουργκ που πήγε στη Φούλαμ, του Ντε Σάνκτις απ τη Νάπολι. Πήρε επίσης τον πολύ καλό στόπερ Μπενάτια απ την Ουντινέζε για να συμμαζέψει την άμυνα, τον εξαιρετικό χαφ Στρουτμαν απ την Αιντχόφεν και τον Ζερβίνιο απ την Άρσεναλ. Απ την άλλη οι μόνες σοβαρές απώλειες είναι ο Οσβάλντο (29/16) που δεν τον σήκωνε το κλίμα με μερίδα οπαδών να τον γιουχάρει ακόμα και στις προπονήσεις, πωλήθηκε στη Σαουθάμπτον έναντι 15 εκατ. ευρώ. Πωλήθηκε ο στόπερ Μαρκίνιος στην Παρί έναντι 31 εκατ. ευρώ κι όπως χαρακτηριστικά μου έλεγε ο Ιταλός κάνει τρομερή εντύπωση το ποσό. Καλός στόπερ ο Μαρκίνιος αλλά όχι και για 31,4 εκατ. ευρώ. Επίσης υπό παραχώρηση είναι και ο Μποριέλλο. Εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε μία καλή Ρομα φέτος, θα χτυπήσει Ευρώπη, όχι όμως κάτι παραπάνω. (4η-6η)

ΛΑΤΣΙΟ (7η)
Market Value: 154.000.000 ευρώ
Με την κατάκτηση του κυπέλλου επί της συμπολίτισσας Ρόμας, έκλεισε τη χρονιά επιτυχημένα ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στο πρωτάθλημα, όπου μέχρι τα μέσα της σεζόν τα πήγαινε εξαιρετικά. Στον πάγκο συνεχίζει ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, ικανός προπονητής, έχει κάνει πολύ καλή δουλεία στη Λάτσιο όπου της έδωσε το κάτι παραπάνω την περσινή σεζόν. Η Λάτσιο επί της ουσίας είναι η ίδια ομάδα με πέρσι, δεν έχασε κάποιο σημαντικό παίχτη ενώ απ αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζει η ενδεκαδάτη μεταγραφή πολύ καλού χαφ Μπίγλια(36/5) απ την Άντερλεχτ. Έχει βέβαια ένα κενό στην επίθεση αφού μόνο με την Κλόζε δε γίνεται να βγει η χρονιά, ναι μεν υπάρχει ο Φλόκαρι αλλά δεν είναι ο φορ που μπορεί να κάνει τη διαφορά. (5η- 7η).