Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ

Αρκετοί είναι εκείνοι που μετά το ΟΧΙ της κυπριακής βουλής στο κούρεμα των καταθέσεων και κατά συνέπεια το όχι στο πρόγραμμα δανειοδότησης, έσπευσαν να το επικροτήσουν αγνοώντας τις απρόβλεπτες συνέπειες.

Η πρωτοφανής απόφαση για επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πέρα κάθε λογικής, οι καταθέσεις βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικού συστήματος και με την απόφαση αυτή θα λέγαμε ότι έσπασε το ταμπού των καταθέσεων αλλά κυρίως τίθεται εν αμφιβόλω η πίστη των καταθετών στις τράπεζες όχι μόνο στην Κύπρο αλλά γενικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Και με την κίνηση αυτή ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Υπό αυτή την σκοπιά, το όχι της κυπριακής βουλής είναι ορθό. Από την άλλη όμως, με το που ανοίξουν οι τράπεζες της Κύπρου και με την επικράτηση του χρηματοπιστωτικού πανικού, το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με τα έως τώρα δεδομένα, θα καταρρεύσει με ότι συνεπάγεται αυτό, με κατάρρευση δηλαδή ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας. Ναι μεν μέχρι αυτή την ώρα η ΕΚΤ δεν έχει σταματήσει τις ενέσεις ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες αλλά δεν αποκλείεται να εξαντλήσει την αυστηρότητα της και να κλείσει τις κάνουλες. Όπερ και σημαινει ότι η Κύπρος θα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση. Εκτός και αν υπάρχει κάποια εξέλιξη τέτοια που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Το λοιπόν ας μην πανηγυρίζουν κάποιοι για το ΟΧΙ της Κύπρου, λαϊκίζοντας επικίνδυνα διότι το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Το (άμεσο) μέλλον θα δείξει αν η απόφαση ήταν σωστή…

Λ. Σ.
Οικονομολόγος