Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΗΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ; ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες διάφορες συζητήσεις, σε forum στο twitter λαμβάνω αρκετά mail που με ρωτάνε τι ακριβώς θα συμβεί με τις εταιρίες μετά την 5η Δεκεμβρίου. Η αλήθεια ότι ουδείς ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα τι θα συμβεί και όποιος σας λέει το αντίθετο λέει ψέματα. Η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη, ας προσπαθήσουμε να την ξεδιαλύνουμε με απλά και κατανοητά λόγια.

Υπάρχει όντως νόμος, ο οποίος ΔΕΝ είναι καινούργιος, που αναφέρει ότι από την 5η Δεκεμβρίου όσες εταιρίες το διαδικτύου δεν αποκτήσουν τη σχετική άδεια δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στοιχηματισμού προς την Ελλάδα. Δηλαδή όταν ο πελάτης θα μπαίνει στη Χ εταιρία θα του βγάζει ένα μήνυμα που θα αναφέρει ότι δεν θα δέχεται στοιχήματα από Ελλάδα λόγω της νομοθεσίας. Επί της ουσίας με το νόμο αυτό επιχειρείται να μπει μία τάξη στο διαδικτυακό στοίχημα όπου υπάρχει ροή χρήματος προς το εξωτερικό, τα οποία δεν ελέγχονται από κανέναν και το κράτος χάνει τρομακτικά έσοδα. Συνεπώς ως φιλοσοφία ο νόμος έχει μία θετική χροιά.

Από την άλλη όμως, έρχεται το κράτος και βάζει μία ληστρική φορολογία στις εταιρίες που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στοιχηματισμού στην Ελλάδα, της τάξης του 30% επί των μικτών κερδών, που προφανέστατα ουδείς bookmaker θα μπει στη διαδικασία για να ασχοληθεί σοβαρά με την ελληνική αγορά. Είναι τρομερά μεγάλο το ποσοστό της φορολογίας. Το βρετανικό ανταλλακτήριο αποχώρησε από τη γερμανική αγορά επειδή η φορολογία αυξήθηκε από το 10%, καταλαβαίνετε τι σημαίνει το 30%. Ουσιαστικά ζητώντας το ελληνικό κράτος το 30% επί των μικτών κερδών των εταιριών, είναι σαν να λέει δεν θέλω να έρθετε, δεν θέλω να λαμβάνω φόρους και το μόνο που επιδιώκω είναι να ΞΕΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΩΣ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης.

Και αυτό που λένε διάφορα παπαγαλάκια ότι κάποιες εταιρίες έχουν πάρει άδεια, κρατήστε ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ διότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρουν άδεια δεν έχουν κάποια άδεια. Ακόμα και αν κάποιες πάρουν άδεια και δεχθούν αν φορολογηθούν με το 30%, αδύνατο κατά τη γνώμη μου, θα μετακυλήσουν αυτό το κόστος στον παίχτη με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Με αύξηση της προμήθειας, μείωση των αποδόσεων. Με αποτέλεσμα το όλο προϊόν να μην γίνεται τόσο ελκυστικό για αυτό εξάλλου και ελάχιστες εταιρίες, έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το νόμο και τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες στοιχηματισμού στην ελληνική αγορά.

Και για να απαντήσω στην κλασική ερώτηση όλων το τι θα γίνει με τα χρήματα που υπάρχουν από παίχτες μέσα στις εταιρίες, είναι απλή. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Αφήστε τα παπαγαλάκια στο twitter να λένε διάφορα για να προμοτάρουν συγκεκριμένες εταιρίες, που έχουν στο site τους για να πάρουν τα ποσοστά. ΌΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ θα αποστείλουν οι εταιρίες σχετικά mail. Θεωρώ αδιανόητο, να κλέψουν τα χρήματα του κόσμου. Έχουμε και πρόσφατο παράδειγμα εταιρίας που αποχώρησε από την ελληνική αγορά, όπου ενημέρωσε τους πελάτες της δύο βδομάδες πριν να κάνουν ανάληψη τα χρήματά τους. Συνεπώς επειδή μιλάμε για αξιόπιστες εταιρίες κολοσσούς, τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές, αναμένω κάτι ανάλογο να συμβεί.

Κλείνοντας, εκφράζοντας μία προσωπική μου άποψη, μην την εκλάβετε ως είδηση ή ως πληροφορία απλά αναφέρω την άποψή μου. Θεωρώ ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δε θα σταματήσει το διαδικτυακό στοίχημα στις 5 Δεκεμβρίου. Εκτιμώ ότι θα δοθεί μία σχετική, σιωπηρή αν θέλετε παράταση. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πάντως ότι δε θα γίνουν αλλαγές στο νόμο, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό αφού θέλουν να ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΩΣ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ ΩΣ ΦΙΛΕΤΟ.

Αν πρέπει να κρατήσετε μία φράση, δεν χρειάζεται πανικός. Ότι και να γίνει θα υπάρχει η σχετική ενημέρωση.