Σέντρα κάνει σήμερα και η Primera Division και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχω ετοιμάσει και το σχετικό αφιέρωμα και ας δούμε τι αναμένουμε από τις ομάδες τη νέα αυτή αγωνιστική περίοδο.
*Εντός παρένθεσης η θέση κατάταξης της ομάδας πέρσι.
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (1η)
Πήρε τα σκήπτρα του πρωταθλητή η Βασίλισσα από τη Μπαρτσελόνα και πλέον ο στόχος πέραν φυσικά από το πρωτάθλημα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά την πρώτη χρονιά όπου ο Ζοζέ Μουρίνιο πήρε μόνο το κύπελλο, πέρσι δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 121 γκολ, με 32 νίκες και συμπλήρωσε κατοστάρα στους βαθμούς. Η Ρεάλ όπως το είχαμε επισημάνει και πέρσι ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη και κυρίως πιο διψασμένη από τους Μπλαουγκράνα. Στο μεταγραφικό παζάρι ενώ δεν είχε κινηθεί για κάποια μεταγραφή, πριν 3-4 μέρες ολοκλήρωσε τη μεταγρφή του Μόντριτς από την Τότεναμ με τον τελευταίο να δηλώνει ανυπόμονο να φορέσει τη φανέλα της βασίλισσας. Η Ρεάλ δαπάνησε περί τα 32 εκατ. Ευρώ. Στον αντίποδα αναμένεται να αποχωρήσουν ο Σαχίν και ο Κακά. Ενώ ο Άλντιντοπ επέστρεψε στα πάτρια εδάφη στη Γαλατασαράι. Η χρονιά ξεκινάει όντας ένα κλικ μπροστά από τη Μπαρτσελόνα και μπορούμε να πούμε ότι έστω και οριακά είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (2η)
Το καμάρι της Καταλονίας, πέρσι αρκέστηκε σε ένα κύπελλο ενώ έκλεισε και ο κύκλος του Γκουραντιόλα στον πάγκο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη μετά Γκουαρντιόλα εποχή. Διότι ο Ισπανός είχε βρει τη χημεία με τους παίχτες κάτι που έβγαινε και στο γήπεδο με αποτέλεσμα η Μπάρτσα να τα σαρώνει όλα στο πέρασμά της. Αντικαταστάτης του ο Τίτο Βιλανόβα, ο μέχρι πρότινος βοηθός του Γκουαρντιόλα. Και είναι ένα στοίχημα που μένει να δούμε αν θα βγει. Στα μεταγραφικά απέκτησε τον Άλμπα από τη Βαλένθια (14 εκατ. Ευρώ) ενώ είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Σόνγκ από τη Μπαρτσελόνα. Αντίθετα ελεύθερος έμεινε ο Κειτά. Παρά την αλλαγή προπονητή δεν αναμένουμε αλλαγή στη φιλοσοφία παιχνιδιού των Μπλαουγκράνα, που φέτος μετά από αρκετά χρόνια δεν είναι το απόλυτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Σημειώνουμε ότι και φέτος η Μπαρτσελόνα δεν έχει βάθος στον πάγκο με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΒΑΛΕΝΘΙΑ (3η)
Στο δεύτερο πρωτάθλημα, αν αφαιρέσουμε τις Μπαρτσελόνα Ρεάλ που είναι ένα πρωτάθλημα μόνες τους, αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλήτρια. Παρ ότι είχε αποδυναμωθεί, όπως συνέβη και σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Καταρχήν έφυγε ο Έμερι και στον πάγκο θα κάθεται πλέον ο Μαουρίσιο Πελεγκρίνι. Ποτέ μου δεν είχα σε εκτίμηση τον Έμερι, ήταν λίγος για τον πάγκο των νυχτερίδων ενώ και οι οπαδοί δεν τον ήθελαν. Κατά τα άλλα αποχώρησαν οι Άλμπα, Τοπάλ, Αντούριθ, Μαντούρο και τρεις ακόμη. Εκ των οποίων η κυριότερη απώλεια είναι προφανώς αυτή του Άλμπα. Από την άλλη απέκτησε μεσοβδόμαδα τον Βαλντές από την Ρουμπίν Καζάν, τον παιχταρά Γκουρδάδο από τη Λα Κορούνια που από μόνος του ανεβάζει ένα επίπεδο τη Βαλένθια, τον Ζοάο Περέιρα από την Σπόρτινγκ που ήταν πολύ καλός και τον Γκάγκο από τη Ρεάλ που πέρσι αγωνίστηκε στη Ρόμα ως δανεικός. Ο Βαλντές δεν είναι ο παίχτης που έχει το εύκολο γκολ άρα και πάλι θα βασίζεται αποκλειστικά στον Σολδάδο για το σκοράρισμα. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την τρίτη θέση μιας και το δίπολο δεν μπορεί να το απειλήσει.
ΜΑΛΑΓΑ (4η)
Πέρασε από φουρτούνες και κύματα αλλά εν τέλει πήρε την τέταρτη θέση που την οδήγησε στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου κληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό. Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι Άραβες έκλεισαν την κάνουλα των χρημάτων, το χρέος έφτασε στα 300 εκατ. Ευρώ ενώ αποχώρησαν σημαντικοί παίχτες και κάποιοι άλλοι βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου. Έτσι μεταξύ άλλων που όδευσαν για άλλες πολιτείες είναι και οι Φαν Νιστελρόι, Ματάισεν, Ροντόν και Καθόρλα. Ειδικά η απώλεια του Καθόρλα είναι σημαντική διότι ήταν ο οργανωτής του παιχνιδιού της Μάλαγα. Μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί για κάποια μεταγραφή αν και τα ρεπορτάζ θέλουν να είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Σαβιόλα. Ποιότητα σίγουρα υπάρχει αλλά αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο και ειδικά σε περίπτωση αποκλεισμού από τους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, εκτιμώ ότι ούτε Γιουρόπα δε θα βγει η Μάλαγα.