Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΓΚΕΛΑ - ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ

Το αποψινό παιχνίδι για την προημιτελική φάση ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι διότι καλώς ή κακώς η πολιτική έχει εμπλακεί στο ποδόσφαιρό. Τόσο από τη μεριά τη δική μας όσο και από της Γερμανίας.

Από τη μία η Γερμανία θέλει να μας ταπεινώσει και να μας ξεφτιλίσει ακόμα περισσότερο ως χώρα. Αν δείτε σήμερα τα πρωτοσέλιδα της Γερμανίας που είναι άκρως εμετικά θα καταλάβετε τι εννοώ. Καθ όλη τη βδομάδα είχαμε προσβλητικά πρωτοσέλιδα για τον ελληνικό λαό, μας περιφρονούσαν, μιλούσαν συνεχώς για τους φτωχούς Έλληνες σήμερα μία από τα ίδια στα πρωτοσέλιδα ενώ φτάσανε στο σημείο μέχρι και κατάσκοπο-δημοσιογράφο να στείλουν στο ξενοδοχείο της εθνικής μας. Έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, όχι ότι εμείς πάμε πίσω.

Και εμείς ως Ελλάδα με όλα αυτά που μας έχουν συμβεί, ψάχνουμε μία ευκαιρία να σηκώσουμε το κεφάλι. Να νιώσουμε και πάλι ως λαός υπερήφανοι και να πούμε σε όλη την Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι εδώ, είναι παρών παρά τις δυσκολίες και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα μου πείτε βέβαια ότι είναι ένα παιχνίδι, ένας προημιτελικός και τίποτα παραπάνω. Ακόμα και αν προκριθούμε δε θα σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα πορευτούμε χωρίς μνημόνιο ή ότι θα χρωστάμε λιγότερα. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά όπως είπα και στον πρόλογο η πολιτική έχει εμπλακεί για τα καλά μέσα στο ποδόσφαιρο. Πλέον είναι ζήτημα τιμής για την εθνική μας το παιχνίδι αυτό.

Αγωνιστικά τώρα, ξεχνώντας το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η αποστολή της εθνικής μας είναι πολύ δύσκολη. Με τη Ρωσία ήμασταν εξαιρετικοί, παίξαμε πολύ καλά και πήραμε δίκαια την πρόκριση. Το παιχνίδι με τη Γερμανία είναι τελείως διαφορετικό και η εθνική μας καλείται να κάνει την υπέρβαση.

Η δύναμη της Γερμανίας είναι στα χαφ και στο ασφυχτικό πρέσινγκ και στο γεγονός ότι οι γραμμές είναι κοντά και μπορούν να κλείνουν χώρους. Άρα ο Μανιάτης, ο Μάκος και ο Κατσουράνης καλούνται να υπερβάλουν εαυτόν, να καταθέσουν ψυχή μέσα στο γήπεδο να παίξουν με πάθος για να κερδίσουν μάχες στο κέντρο. Η απουσία βέβαια του Καραγκούνη είναι τεράστια, είναι ο παίχτης που έχει τη δυνατότητα όσο κανείς άλλος να κρατά μπάλα, να παγώνει το ρυθμό του παιχνιδιού και να παίρνει φάουλ.

Επίσης με δεδομένο ότι ο Λάμ αρέσκεται στο να ανεβαίνει ο Σαλπιγγίδης, αν τελικά προτιμηθεί στα πλάγια, θα πρέπει να λειτουργεί ως επιπλέον κόφτης κάτι που μπορεί να το κάνει μιας και έχει την ταχύτητα. Για να δίνει βοήθειες στον Τοροσίδη. Αν προτιμηθεί ο Νίνης στα δεξιά τότε θα έχουμε θέμα δεδομένου ότι ο Νίνης δε γυρνάει να μαρκάρει και να πιέζει. Με το Γκέκα κορυφή δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση, δεν ταιριάζει στον τρόπο του παιχνιδιού. Θέλεις ένα παίχτη που μπορεί να σπάσει τη μπάλα δεξιά, αριστερά. Να μπορεί να κρατήσει λίγο μπάλα. Ο Σαμαράς όπου στο παιχνίδι με τη Ρωσία έκανε μακράν το καλύτερό του παιχνίδι, έκανε πάρτι με τον Ανιουκοφ ακόμα να βλέπει εφιάλτες. Παρά ταύτα όμως δεν είναι παίχτης που μπορεί να παίζει πάνω στη γραμμή. Για αυτό και λέω ότι πρέπει να παίξει κορυφή.

Σαφέστατα και η Γερμανία δεν είναι ανίκητη, το είδαμε εξάλλου και με την Πορτογαλία όπου η Γερμανία εκ τύχης κράτησε το 1-0. Ωστόσο, επειδή ο Σάντος θα το μελέτησε αυτό το παιχνίδι προκύπτουν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Καταρχήν, η Πορτογαλία κατάφερε να ανακόψει ψηλά το παιχνίδι της Γερμανίας και απόρροια αυτού η Γερμανία να μην βρίσκει χώρους για να κάνει το παιχνίδι της. Και η Πορτογαλία μπόρεσε έτσι να δημιουργήσει και πολλούς κινδύνους στην εστία του Νόιερ. Είχε και δύο δοκάρια και κάποιες κλασικές ευκαιρίες που όταν παίζεις κόντρα στη Γερμανία δεν έχεις την πολυτέλεια να τις σπαταλάς. Και στα τελευταία λεπτά μετά το γκολ του Γκόμεζ η Πορτογαλία είχε τη Γερμανία σαν τη γάτα με το ποντίκι. Ο Γκόμεζ ο οποίος μία φορά έμεινε αφύλαχτος και τιμώρησε. Άρα η αμυντική μας τετράδα δεν πρέπει δευτερόλεπτο να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της διότι θα το πληρώσουμε είναι βέβαιο αυτό. Ο Γκόμεζ ξέρει να παίρνει θέσεις και ψάχνει τη μισή ευκαιρία για να κάνει το γκολ.

Στοιχηματικά τώρα, ξέρω ότι κάποιοι θα μου πείτε ότι βάζω το συναίσθημα και τα σχετικά. Αλλά δεν με ενδιαφέρει. Δεν μου πάει το χέρι να κοντράρω την εθνική κόντρα στη Γερμανία. Έχω ήδη παίξει πρόκριση για την Ελλάδα.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!