Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΑΛΛΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


Επειδή πολλοί είναι εκείνοι που συγχέουν εσφαλμένα τους δύο αυτούς όρους και περνάνε από το μυαλό τους διάφορα καταστροφικά σενάρια, ας πούμε μερικά πράγματα σχετικά με την επιλεκτική χρεοκοπία.

Καταρχήν, δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με τον όρο χρεοκοπία. ΔΕΝ συνιστά πραγματικό πιστωτικό γεγονός. ΔΕΝ σημαίνει στάση πληρωμών. ΔΕΝ κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας στις τράπεζες ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν καταλήξει στο τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουν το πακέτο μέχρι το 2014, με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Αυτή ακριβώς τη πράξη ορίζουν οι Οίκοι Αξιολόγησης, ως επιλεκτική χρεοκοπία. Αυτού του είδους οι ορισμοί κρατάνε συνήθως μερικούς μήνες και μετά συνήθως αίρονται αν πάνε καλά τα πράγματα. Το βασικό στοιχείο σε αυτή τη πιθανή συμφωνία, είναι ότι εξασφαλίζεται η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών. Εκτιμώ ότι θα καμφθούν και οι αντιρρήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, του Τρισέ. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το όλο σχέδιο. Επί της ουσίας τώρα, δε θα εκπληρώσουμε μέρος των υποχρεώσεών μας προς τους πιστωτές. Εμάς σαν Έλληνες το πώς χαρακτηρίζουν οι Οίκοι Αξιολόγησης αυτή τη κατάσταση δε μας ενδιαφέρει και δεν μας επηρεάζει τόσο όσο φαίνεται, από τη στιγμή που η παροχή ρευστότητας, σε ένα τέτοιο σενάριο, προς τις Ελληνικές Τράπεζες είναι εξασφαλισμένη. ‘Ίσως να είναι και μία ευκαιρία, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά και πράξουν τα δέοντα.

Φαίνεται πάντως ότι οι Ευρωπαίοι έστω και αργά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα αλλά το πρόβλημα είναι η ίδια η Ευρώπη. Καθώς οι αγορές χτυπούν τώρα την Ιταλία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδεμία σχέση έχει αυτή η κερδοσκοπική επίθεση προς την Ιταλία σε σχέση με το πρόβλημα της Ελλάδος. Επειδή το διάβασα κάπου είναι αστείο και να το συζητάμε. Οι Ιταλικές τράπεζες έχουν μόλις 6 δις σε ελληνικό χρέος και οι γερμανικές τράπεζες έχουν 120 δις σε Ιταλικό χρέος. Οπότε καταλαβαίνετε την έχει να γίνει σε περίπτωση κατάρρευσης της Ιταλίας. Στην Ευρώπη δεκάρα δε δίνουν, για να το πούμε λαϊκά για εμάς και τους Πορτογάλους, η Ιταλία τους ενδιαφέρει. Και τρέχουν άρον άρον πανικόβλητοι για να σβήσουν τη φωτιά που έχει φτάσει στις αυλές των χωρών τους.

Οι περίφημοι Οίκοι Αξιολόγησης βέβαια συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια και με τις νέες υποβαθμίσεις, τη στιγμή που συνεχίζουν να αξιολογούν τις ΗΠΑ με ΑΑΑ, ενώ ξέρουμε ότι αν το προσεχές διάστημα οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικάνους δεν συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους, οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε στάση πληρωμών. Είναι οι ίδιοι Οίκοι όπου μέχρι και μερικούς μήνες πριν τη κατάρρευση της Lehman Brothers, την είχαν με τη καλύτερη αξιολόγηση. Οπότε καταλαβαίνετε και τι παιχνίδια παίζονται.