Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Η "στοιχηματική" ανάλυση των ευρωεκλογών και τα συμπεράσματα που μπορούν εξάχθουν από τις αποδόσεις των book

Σε λίγες ώρες όπως γνωρίζετε είναι το debate των πολιτικών αρχηγών και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το στοιχηματικό κουπόνι είναι φτωχό επέλεξα να ασχοληθούμε και εμείς εδώ με τις εκλογές, μέσα φυσικά από τη δίκη μας σκοπιά μακριά από κομματικές γραμμές. Παρακάτω (στο τέλος της ανάρτησης) υπάρχουν κάποιες αποδόσεις σε ειδικά στοιχήματα που έχουν δώσει 3 εταιρίες στοιχημάτων σχετικά με τις ευρωεκλογές.

Είναι κάποιες εταιρίες που βρήκα και έχουν τις ελληνικές εκλογές οι περισσότερες ,και λογικό είναι, έχουν τις αγγλικές. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιη. Αν και στη πολιτική όλα είναι ρευστά, ωστόσο το θέτω ως βάση στην ανάλυση.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά και ας ασχοληθούμε πρώτα με το νικητή και τη διαφορά του νικητή των εκλογών.

Σύμφωνα με τους Booκ η νίκη του ΠΑΣΟΚ παίζεται κάτω του 1,10, δηλαδή την θεωρούν σχετικά δεδομένη. Εντύπωση μου έκανε η bwin (εικόνα 3) όπου η νίκη του ΠΑΣΟΚ πριν 10 μέρες έδινε στο 1,25 και τώρα δίνει μόλις 1,01 !!! Αντίθετα η Unibet (εικόνα 1) το έχει στο 1,10 ενώ η Gamebookers (εικόνα 2) ασχολείται μόνο με τη διαφορά νικητή θεωρώντας προφανώς το νικητή δεδομένο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δίνεται νίκη του ΠΑΣΟΚ από 2,8 μέχρι 5+ μονάδες διαφορά. Ανάλογα το που ανήκει η κάθε εφημερίδα.

Κατά συνέπεια ξεκινώντας με τη bwin ( εικόνα 3), οφείλω να σας πω ότι τίμησα το στοίχημα η διαφορά να είναι άνω των 2% μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ κρίνοντας ότι είναι στοιχηματική ευκαιρία μιας και το έπαιξα στο 1,60 που ήταν προ δεκαημέρου ενώ τώρα έπεσε στο 1,25. Επίσης υπήρχε και ένα στοίχημα η διαφορά να είναι πάνω από 3% το στοίχημα αυτό εξαφανίστηκε. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ με 3+ % έδινε 1,85 με λιγότερη διαφορά συγχωρέστε με αλλά δεν θυμάμαι νομίζω ότι πρέπει να ήταν κοντά στο 2,10. Και αυτό είχε ένα ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι οι περισσότεροι κλείνουν προς το 3+%. Το στοίχημα αυτό αντικαταστάθηκε από το 3,5+% με απόδοση για νίκη ΠΑΣΟΚ με αυτή τη διαφορά στο 1,70 ενώ αν είναι πιο κάτω, στο 2,05. Δηλαδή ανέβασε κατά 0,5% τη διαφορά και έριξε την απόδοση στο 1,70 από το 1,85. Άρα ίσως να θεωρεί η εταιρία, κατά τη γνώμη μου, το 3+% ήταν πιο εύκολο να επιτευχτεί σε αντίθεση με 3,5+% όπου αλλάζουν τα δεδομένα.

Συνεχίζοντας με τη Unibet (εικόνα 1), η νίκη του ΠΑΣΟΚ προσφέρεται στο 1,10, δεν υπάρχει κάποια στοιχηματική ευκαιρία για να παίξει κανείς. Στη συγκεκριμένη εταιρία δεν υπάρχει κάποιο άλλο ειδικό στοίχημα.

Ας κλείσουμε αυτή την πρώτη ενότητα με τη Gamebookers, εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά γιατί πρέπει να επιλέξουμε σχεδόν με ακρίβεια το ποσοστό διαφοράς των δύο κομμάτων. Προσέχετε η ερώτηση είναι ειτε το ΠΑΣΟΚ κερδίσει είτε η Ν.Δ ποια θα είναι η διαφορά. Όσοι πιστεύετε ότι η Ν.Δ θα κερδίσει, το στοίχημα μέχρι 3 μονάδες με απόδοση 3,75 είναι πολύ καλό. Υπάρχει και ως κάλυψη το ενδεχόμενο νίκης του ΠΑΣΟΚ με κάτω από 3 μονάδες. Τώρα αν είναι η διαφορά ανάμεσα από 3,5 σε 4% από 4 σε 4,5%, τι να σας πω δεν ξέρω.

Συνεχίζουμε με το ειδικό στοίχημα που αφορά τη σειρά των μικρών κομμάτων. Οι δημοσκοπήσεις εδώ διαφοροποιούνται καθώς φαίνεται να εμφανίζεται ένα νέο κόμμα και να παίρνει τη ψήφο διαμαρτυρίας και άλλοι το φέρουν τρίτο ή τέταρτο. Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι. Μπορεί να είναι και της μόδας όπως πρόσφατα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι πίστευαν ότι θα γίνουν Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη. Τέλος πάντων ας ξεκινήσουμε με τη bwin,

Πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου το 1,42 δεν είναι κακό. Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΚΚΕ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Εν συνεχεία στο ερώτημα αν οι Οικολόγοι ξεπεράσουν το ΛΑΟΣ, πιθανό αλλά το 1,35 δεν με κολακεύει σαν απόδοση. Αυτό βέβαια είναι και στην ευχέρεια του καθενός.

Η άλλη εταιρία η Gamebbokers, μας ρωτά να επιλέξουμε ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα. Δύσκολη ερώτηση. Προσωπικά ίσως να είμαι πιο κοντά στο ΚΚΕ στο 2,10. Φαβορί με βάση τις αποδόσεις είναι οι Οικολόγοι με 1,72. Δηλαδή για να βγουν τρίτο κόμμα πρέπει να πάρουν άνω των 8 μονάδων.

Υπάρχει και μία άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξουν πρόωρες μέσα στο 2009. Δηλαδή μας ρωτά να το φθινόπωρο πρέπει να έχουμε έτοιμα τα ‘’εκλογικά μας βιβλιάρια’’. 3,20 το ΝΑΙ 1,30 το ΟΧΙ. Προσωπικά πιστεύω ότι μάλλον θα πάμε σε εκλογές για πολλούς λόγους. Ο ένας εξ αυτών θα κριθεί και από τη διαφορά της Κυριακής.

Εδώ κάπου ολοκληρώνεται αυτή η μακροσκελή ανάλυση των στοιχημάτων για τις Ευρωεκλογές. Προσπάθησα να τα δω και να σας τα παρουσιάσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Όπως είδατε απέφυγα να μιλήσω πολιτικά όχι φυσικά επειδή δεν έχω πολιτική άποψη ίσα ίσα κάθε άλλο, απλά γιατί δεν άπτεται της θεματολογίας του site.