Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Brexit‬: Συνέπειες, Αναλύσεις, Δημοσκοπήσεις και οι αποδόσεις στοιχηματικών εταιριών


Γράφει ο Λιβάνιος Σ.*

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το οικονομικό γίγνεσθαι της Ευρώπης κινείται γύρω απ το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου της Μ. Βρετανίας για την έξοδο απ την Ε.Ε. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κατάρρευση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη να σημειώνουν απώλειες ενώ φυσικά εξαίρεση δεν αποτελεί και το χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο οι τραπεζικές μετοχές έχουν πτώση πάνω από 10% τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, καταγράφεται άνοδος στην απόδοση των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό ομόλογο να φτάνει στο 8,40%. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την κρισιμότητα του δημοψηφίσματος, σε τέτοιο σημείο που μόλις πριν λίγες μέρες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο στα αγγλικά "Σας παρακολούμε, μη φύγετε!".

Τι θα επιφέρει όμως ένα Brexit;

Η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη και η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει τις συνέπειες σε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο επίπεδο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει σχέδιο, με Γερμανία και Γαλλία να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ήδη απ τη Δευτέρα (24/6) προκειμένου να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Προφανώς αναμένονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, όπως και σημαντικές διακυμάνσεις στην ισοτιμία με τη λίρα άρα και παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για να απορροφηθούν αυτές οι πιέσεις. Αντίστοιχη πτώση αναμένεται στην ισοτιμία Ευρώ/δολαρίου. Δεν είναι  τυχαία και η σύσταση απ την Morgan Stanley για "buy", σε αμερικάνικες μετοχές. Ακόμα η Ευρώπη θα χάσει έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις χώρες μέλη.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, ένα ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κλίμα διχασμού με απρόβλεπτες συνέπειες και πιθανόν και σε άλλες χώρες να οδηγηθούν σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα μακροπρόθεσμα με σκοπό την αποχώρηση απ την Ε.Ε. Σίγουρα θα ενισχυθεί η αντιΕυρωπαική ρητορική, όπως για παράδειγμα της Λε Πεν στην Γαλλία, με την Γαλλία μάλιστα του χρόνου να πηγαίνει στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Brexit προηγείται με περίπου 7%,  Τελευταία δημοσκόπηση αυτή του Ινστιτούτου TNS. Όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών που θεωρούν σταθερά την "παραμονή" ως ξεκάθαρο φαβορί.

Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή της παραμονής, όπως μπορείτε να δείτε και στην ως άνω φωτογραφία, κατά μ.ο κυμαίνεται στο 1,57-1,60 ενώ της αποχώρησης στο 2,25-2,30. Η ανάλυση της τάσης φυσικά δείχνει μία διαρκή άνοδο της απόδοσης της παραμονής, από το 1,25 έχει φτάσει στο 1,57-1,60 και αντίστοιχα την ραγδαία πτώση της εξόδου! Παρά ταύτα όμως η παραμονή μένει ως φαβορί. Αποκωδικοποιώντας τις αποδόσεις, αυτό σημαίνει περίπου στο 60% πιθανότητες για παραμονή και πιθανότητες για έξοδο στο 40%.  Είναι λοιπόν σε αναντιστοιχία με τις δημοσκοπήσεις για τις οποίες πάντα υπάρχουν αμφιβολίες.

Η 23 Ιουνίου είναι κρίσιμη μέρα για το αύριο της Ευρώπης, ίσως και ένα μήνυμα προς την ίδια την Ευρώπη που έχει χάσει τα βασικά της ιδεώδη.

*Ο Λιβάνιος Σ. είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στην Οικονομική & Επιχειρησιακή Στρατηγική και στην Λογιστική και Χρημ/κη με κατεύθυνση Ελεγκτική.