Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ: Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Σήμερα το παιχνίδι κόντρα στη Ρωσία είναι ένας τελικός δίχως αύριο. Είναι ή ταν ή επί τας. Ή νικάμε και περνάμε στην επόμενη φάση ή γυρνάμε πίσω στην (χρεοκοπημένη πιθανώς) Ελλάδα. Η Εθνική μας είναι ο ορισμός της διπρόσωπης ομάδα σε αυτό το Euro, από τη μία στο ένα ημίχρονο είναι ομάδα που μπορεί να διασυρθεί και στο δεύτερο ημίχρονο μεταμορφώνεται. Το είδαμε με την Πολωνία όπου στο α ημίχρονο ήμασταν ότι χειρότερο έχουμε δει στο Euro και στο ημίχρονο η ομάδα μεταμορφώθηκε, έβγαλε πάθος απέδειξε ότι έχει ψυχή και λίγο έλειψε να γυρίσει και το παιχνίδι.

Το πάθημα όμως δεν μας έγινε μάθημα και εδώ φέρει ευθύνη ο Σάντος. Διότι και στη δεύτερη αγωνιστική, με την Τσεχία η εθνική μας, βρέθηκε σχεδόν από τα αποδυτήρια μόλις στο 6, να χάνει με 2-0. Με τον παλαίμαχο Κώστα Χαλκιά να την κοπανάει, όπως κάνουν τα ποντίκια όταν βουλιάζει το καράβι και να ζητά αλλαγή διότι δεν έχει ούτε τα (ξέρετε τι) να τιμήσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Από την άλλη η ανάπτυξη του παιχνιδιού της εθνικής μας είναι για γέλια ή μάλλον για κλάματα. Εφαρμόζοντας το γνωστό σύστημα της γιόμας. Από το κέντρο πίσω στην άμυνα, γιόμα και ότι βγει. Ο δε Σάντος να παίζει από το 70 και μετά με ένα σύστημα 4-2-4. Αντί να βάλει είτε τον Φετφατζίδη είτε το Νίνη έβαλε μέσα 4 επιθετικούς για να συνεχίσει το παιχνίδι της γιόμας. Και αν δεν είχε κάνει το λάθος οΤσεχ δύσκολα θα βάζαμε γκολ. Θα μου πείτε μας αδίκησε η διαιτησία. Συμφωνώ απόλυτα, μας έχει σφάξει. ΑΛΛΑ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Αν έπαιζες μπάλα τότε μπορείς να δικαιούσαι να διαμαρτύρεσαι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν παίζεις καλά η διαιτησία δικαιούται να αλλοιώνει αποτελέσματα, και τα λάθη δεν πιστεύω ότι είναι ανθρώπινα. Αλλά επαναλαμβάνω δεν αποτελεί άλλοθι για τις κακές εμφανίσεις.

Αναπόφευκτα ο Σάντος έχει κάνει πολλά λάθη σε αυτή τη διοργάνωση τα οποία και πληρώνει η εθνική μας. Δε γίνεται να έχεις τον Σαμαρά και να φτιάχνει πρώτα το μαλλί και ύστερα να κοιτάζει τη μπάλα και οι μόνες πάσες που δίνει να είναι από το αριστερό στο δεξί πόδι. Έχω πει πολλές φορές ότι ο Σαμαράς ξέρει πολύ μπάλα αλλά έτσι όπως παίζει αδικεί τον εαυτό του και δεν έχει χώρο στην εθνική αλλά ο Σάντος περί άλλων τυρβάζει. Περίμενα ότι στο παιχνίδι με την Τσεχία που ξεκίνησε στην κορυφή να έκανε κάτι καλύτερο διότι δεν είναι παίχτης που παίζει στα πλάγια. Παρά ταύτα ήταν και πάλι τραγικός.

Η αυταπάρνηση, το πάθος του Καραγκούνη, ο απροσπέλαστος Κυρ. Παπαδόπουλος, ο Μανιάτης, ο φιλότιμος Σαλπιγγίδης και ο Τοροσίδης είναι οι παίχτες που ξεχωρίζουν. Ο αδύναμος κρίκος της ομάδας είναι φυσικά ο Χολέμπας που όπως έγραφα και στο twitter, μας κάνει να λέμε που είναι ο Σπυρόπουλος. Μιλάμε ότι είναι σε τραγική κατάσταση αλλά ο Σάντος ενώ τον είχε δει από το παιχνίδι της Πολωνίας του έδωσε πάλι φανέλα βασικού. Τουλάχιστον με τον δήθεν τραυματισμό του Χαλκιά δεν θα μας βάλει και το Χαλκιά βασικό για να γελάνε μέχρι και τα τσιμέντα.

Επιστρέφει ο Παπασταθόπουλος ως στόπερ δίπλα στον Κυρ. Παπαδόπουλο και στα αριστερά φαίνεται να επιλέγεται ο Τζαβέλλας αντί του τραγικού Χολέμπας. Και δεξία φυσικά παραμένει ο Τοροσίδης. Λογικές οι κινήσεις του Σάντος. Στα χαφ η τριάδα δεν αλλάζει με Μανιάτη, Καραγκούνη, Κατσουράνη ενώ στην επίθεση τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Γκέκας Σαλπιγγίδης και Φορτούνης προκύπτουν από τα τελευταία ρεπορτάζ. Για μένα ειλικρινής θα προτιμούσα ένα ακόμα χαφ διότι η τριάδα στα χαφ της Ρωσίας με Ζιριάνοφ, Ντενίσοφ και Σιρόκοφ είναι εξαιρετική και θα τη χάσουμε τη μάχη του κέντρου και αν η Ρωσία κερδίσει το κέντρο και βγουν τελικά οι μπαλιές προς Τζαγκοεφ και Αρσάβιν το μόνο που μας σώζει είναι η αστοχία του Κερζάκοφ. Η Ρωσία πάντως στο παιχνίδι με την Πολωνία, όπου έγιναν και πολλά επεισόδια, δεν έδειξε το ίδιο καλό πρόσωπο σε σχέση με αυτό του πρώτου παιχνιδιού. Ίσως κάπου και να βολεύτηκε και με την ισοπαλία. Και προσέχτε αν το Τσεχία Πολωνία είναι ισόπαλο η Ρωσία προκρίνεται ακόμη και με ήττα διότι ευνοείται στην τριπλή ισοβαθμία. Προκρίνεται επίσης με νίκη ή ισοπαλία.

Στο δια ταύτα, εάν το δούμε ψυχρά όπως πρέπει να το δούμε επειδή στο στοίχημα δεν χωρούν συναισθηματισμοί το διπλό είναι προφανές. ΑΛΛΑ σε τέτοια απόδοση, γύρω στο 1,60, που έχει κατρακυλήσει δεν αξίζει. Διότι αφενός η 11αδα του Σάντος αν είναι αυτή που περιέγραψα παραπάνω και επαληθευτούν τα ρεπορτάζ, είναι η πλέον λογική και αφετέρου δεν υποτιμώ την ελληνική ψυχή. Και τι εννοώ, μην το πάτε στο συναισθηματικό κομμάτι καμία σχέση, όταν βλέπεις μία ομάδα να είναι τραγική στο α ημίχρονο με την Πολωνία να μην το βάζει κάτω και στο δεύτερο ημίχρονο να είναι εξαιρετική και να προσπαθεί να γυρίσει το παιχνίδι όπως και με την Τσεχία όπου παρ ότι με 2-0 στο 6 λεπτό, δεν διασύρθηκε, παρά ταύτα όταν αφυπνίστηκε και κατάλαβε ότι η Τσεχία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, έστω και με αυτές τις γιόμες δεν το παράτησε το παιχνίδι, δεν την κοντράρεις γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να πετύχει. Αν φυσικά δούμε στην 11αδα πάλι το Χολέμπας και το Σαμαρά, ξεχάστε το έργο και με τα δύο χέρια πάω στο διπλό. Από εκεί και πέρα ας το δούμε το παιχνίδι και φυσικά ότι καλύτερο για την εθνική μας, να πάρουμε καμία χαρά διότι από Δευτέρα εάν επικρατήσει ο αριστερός παραλογισμός, η χρεοκοπία και η καταστροφή είναι προ των πυλών. Όχι ότι με τη δεξιά, θα έχουμε ελπίδες αλίμονο απλά θα μείνουμε εντός Ευρώπης.