Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Καταρχήν οφείλω να πω ότι τόσα χρόνια που πάω στο γήπεδο δεν έχω δει παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή, για να σας μεταφέρω τα όσα εγώ είδα και έζησα.

Φτάνοντας με τον ηλεκτρικό περίπου στις 18:45 και πηγαίνοντας προς το ΟΑΚΑ ήταν αδύνατο να φτάσεις μιας και οι κλούβες της αστυνομίας είχαν κόψει το δρόμο και απλά υπήρχε μία μικρή δίοδος για να περνάει ο κόσμος δείχνοντας τα εισιτήρια. Για να σας δώσω να καταλάβετε οι κλούβες ήταν τοποθετημένες σχετικά κοντά στο σταθμό παρά στο ΟΑΚΑ.

Όπως καταλαβαίνετε δεν άργησαν να αρχίσουν τα επεισόδια, όταν έφτασα εγώ εκεί ήδη η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Έκανα μία προσπάθεια να φτάσω και εγώ στη μικρή δίοδο αυτή αλλά τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή, οπότε δεν κατέστη δυνατό. Έριξα πάντως πολύ κλάμα, ούτε σε κηδεία. Ο κόσμος που μαζευόταν δε μπορούσε να περάσει προς το γήπεδο και απλά ανάμενε αν και πότε θα υπάρξει μία σχετική ηρεμία ανάμεσα στους χούλιγκανς και την αστυνομία για να περάσει. Πολλοί, μεταξύ αυτών και εγώ, αναγκαστήκαμε να βγούμε στο δρόμο και να βρεθούμε στην πίσω πλευρά του ΟΑΚΑ ώστε να μπούμε στο γήπεδο.

Τα μεγάλα επεισόδια όμως ξεκίνησαν στο ημίχρονο. Στην 29 υπήρχε μέσα στη θύρα μία ζώνη με ΜΑΤ, ενώ ΜΑΤ υπήρχαν και γύρω από τη φυσούνα. Εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια. Αρχικά από την 31 άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, επί της ουσίας τους βάλανε στη μέση και άρχισε η μάχη. Μάχη σώμα με σώμα. Από τη μία οι χούλιγκανς και από την άλλη η αστυνομία. Προφανέστατα, σε κάποια στιγμή πήραν οδηγίες να αποχωρήσουν από την εξέδρα, φεύγοντας οι πρώτοι πάνω πάνω, οι τελευταίοι περικυκλώθηκαν και δύο αν είδα καλά αστυνομικοί, περικυκλώθηκαν και άρχισαν να τους χτυπούν ανηλεώς, μέχρι να μπουν μετά οι συνάδελφοι τους για να τους σώσουν. Ταυτόχρονα, δίπλα από τη φυσούνα έχουν ξεσπάσει και εκεί επεισόδια, μάλιστα σε κάποια φάση οι οπαδοί, λάθος οι χουλιγκανς ήθελα να πω, πήραν έναν πυροσβεστήρα και έλουσαν τα ΜΑΤ που ήταν στον αγωνιστικό χώρο. Τα ΜΑΤ ανταπάντησαν αλλά η όλη κατάσταση σε εκείνο το σημείο εκτονώθηκε.

Κατόπιν, άρχισε κυριολεκτικά πόλεμος έξω από το ΟΑΚΑ. Φανταστείτε ότι 3-4 θύρες (31-35) άδειασαν τελείως με τους χούλιγκανς να βγαίνουν έξω. Κάπου εκεί η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, οι κροτίδες, τα δακρυγόνα, οι φωτοβολίδες και οι μολότοφ έπεφταν βροχή. Στη Συρία ενδεχομένως να ήταν χτες πιο ήσυχα απ ότι στο ΟΑΚΑ. Δεν περίμενα να ξεκινήσει τι παιχνίδι αλλά προφανώς αν δεν συνεχιζόταν θα γινόντουσαν ακόμα χειρότερα πράγματα. Στο πέταλο των οργανωμένων, μία έκανα τα ΜΑΤ ντου στη θύρα και μία τους απωθούσαν. Μάλιστα έπεσε και δακρυγόνο μέσα στην 1.

Φτάνοντας στο 82, άρχισαν από το πέταλο και αλλού να πέφτουν φωτοβολίδες, κροτίδες, μολότοφ κλπ με στόχο να διακοπεί το παιχνίδι. Όπερ και εγένετο φυσικά. Ενώ το γήπεδο μετατράπηκε σε ζούγκλα, επικράτησε το απόλυτο χάος με φωτιές σε πολλά σημεία του γηπέδου. Και οι σκηνές που ακολούθησαν θύμιζαν σκηνικό πολέμου.

Κάπως έτσι έζησα τα χθεσινά γεγονότα, που βυθίζουν μέσα στον όλεθρο ελληνικό ποδόσφαιρό. Σημειώστε ότι τα χθεσινα επεισόδια έπαιζαν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων της Γαλλίας.