Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ

Από τα πιο περίεργα Κόπα Αμέρικα, αυτό της Αργεντινής με πολλά αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα και με τα μεγάλα φαβορί Βραζιλία και Αργεντινή, να απογοητεύουν. Αμφότερες φάνηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων και ειδικά η Βραζιλία δε θυμίζει σε τίποτα τη Σελεσέαο του Ρονάλντο, του Ρομάριο, του Ριβάλντο, του Ροναλντίνιο κ.α. Χτες η Ουρουγουάη πήρε το ένα εισιτήριο για το τελικό νικώντας με 2-0 το Περού του Σέρχιο Μαρκαριάν στο πρώτο ημιτελικό και στο σημερινό ημιτελικό κληρώνει το δεύτερο εισιτήριο ανάμεσα σε Παραγουάη και Βενεζουέλα.

Η Παραγουάη και σε αυτή τη διοργάνωση, μετά το πρόσφατο Μουντιάλ, τα πηγαίνει αρκετά καλά, έστω και αν ακόμα δεν έχει πετύχει ούτε νίκη στο τουρνουά. Τέσσερα παιχνίδια, τέσσερις ισοπαλίες. Κατάφερε πάντως έχοντας και την τύχη με το μέρος της και απέκλεισε ύστερα από 120 λεπτά παιχνιδιού στα πέναλτι, στον προημιτελικό τη Βραζιλία. Οι Βραζιλιάνοι δεν ευστόχησαν ΟΥΤΕ σε ένα από τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν, εκ των οποίων τα τρία στα περιστέρια. Η Αλμπιρόχα, είχε και σε πολύ καλή μέρα τον τερματοφύλακά της Βιγιάρ. Έπαιξε πειθαρχημένα, προσεχτικά, απειλήθηκε αρκετές φορές από τη Σελεσάο αλλά ο Βιγιάρ όταν χρειάστηκε ήταν παρών. Έτσι η Παραγουάη μετά το 1993, όπου άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής βρίσκεται για πρώτη φορά στους τέσσερις και κόντρα στην έκπληξη της διοργάνωσης Βενεζουέλα, έχει τη χρυσή ευκαιρία να βρεθεί στο τελικό. Το τελευταίο της Κόπα Αμέρικα από τα δύο που έχει κατακτήσει είναι το 1972.

Η Βενεζουέλα από την άλλη όπως είπαμε είναι η έκπληξη της διοργάνωσης, συνήθως είχε το ρόλο του σκάκου του μποξ και ουδείς περίμενε ότι θα έφτανε μία ανάσα από το τελικό. Όπως καταλαβαίνετε, το κλίμα στην ομάδα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Ουσιαστικά με τη πρόκρισή της στα ημιτελικά έπειτα με τη νίκη με 2-0 κόντρα στη Κολομβία, έχει γράψει ιστορία αλλά άπαντες θέλουν τη πρόκριση. Σημαντική η απουσία του Ρινκόν στα χαφ, που προβληματίζει έντονα τον Φαρίας.

Μέχρι εδώ που έφτασε είναι επιτυχία για τη Βενεζουέλα και όπως χτες πέρασε το φαβορί, η Ουρουγουάη, έτσι και σήμερα αναμένω το φαβορί να επαληθευτεί. Αν και αυτό το Κόπα Αμέρικα, είναι Κόπα Εκπλήξεων. Οι περισσότεροι που ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση, φαντάζομαι ότι ακόμα θα ψάχνουν να βρουν το πάτο του κουβά.