Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ BOOK ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όπως κάναμε στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις το 2009 έτσι και σε αυτές τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις αποδόσεις των book και να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα.
Σε αυτές τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές έχει χαθεί το σωστό διακύβευμα. Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την αριστερά μέχρι τη δεξιά, παραμέρισαν κάθε άλλο ζήτημα και έδωσαν χαρακτήρα αποδοχής ή μη του Μνημονίου.
Προκειμένου να λαϊκίσουν και να πάρουν κανένα ψήφο παραπάνω. Πρώτος και καλύτερος ο Αντώνης Σαμαράς ή αλλιώς ο Χάρι Πότερ της πολικής. Ο οποίος στη προσπάθεια του να λαϊκίσει με μέγιστο βαθμό, είπε τη κοτσάνα της δεκαετίας, ότι δηλαδή μπορεί να μηδενίσει, προσέχτε να μηδενίσει, το έλλειμμα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το 15,5% να το κάνει 0% χωρίς να πάρει επώδυνα μέτρα. Δηλαδή μας λέει ότι θα βρει πάνω από 30 δις ευρώ και θα μηδενίσει το έλλειμμα.
Πραγματικά με αυτόν τον άνθρωπο θα ξεχάσουμε όσα οικονομικά και όσες οικονομικές θεωρίες έχουμε μάθει στο πανεπιστήμιο. Και βέβαια αφού είχε τη μαγική συνταγή γιατί δεν την είπε στο Καραμανλή ώστε να ανακόψει την κατρακύλα της χώρας μας.
Ας περάσουμε και στα σοβαρά, ακούω πολλούς και μιλάνε περί εκβιαστικού διλλήματος του πρωθυπουργού ενώ αντίθετα το δίλλημα το δικό τους για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο δεν είναι εκβιαστικό. Μπούρδες. Στις αυτόδιοικητικές εκλογές οφείλουμε να ψηφίσουμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Για παράδειγμα το ότι η Αθήνα έχει εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, το γεγονός ότι φοβάσαι να περπατήσεις εκεί προς την Ομόνοια. Το μνημόνιο μας φταίει ; Το ότι ο Πειραιάς σε μερικά σημεία θυμίζει σκουπιδότοπο. Το μνημόνιο μας φταίει; Ας είμαστε λίγο σοβαροί.
Τώρα, όπως μπορείτε να δείτε και στις αποδόσεις της Expect, που ήταν η μόνη εταιρία ανάμεσα σε τουλάχιστον 20 που έψαξα εγώ, που έχει τις ελληνικές εκλογές. Ξεκινώντας από τις περιφέρειες μπορούμε να δούμε ότι σε οκτώ περιφέρειες τα φαβορί αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα να επικρατήσουν. Πιο συγκεκριμένα, στη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο Ψωμιάδης (1,01), στην Ανατολική Μακεδονία ο Γιαννακίδης (1,20), στη Δυτική Μακεδονία ο Δάκης (1,05), στο Βόρειο Αιγαίο ο Παύλος Βογιατζής (1,20), στο Νότιο Αιγαίο ο Μαχαιρίδης (1,05), στη Πελοπόννησο ο Τατούλης (1,40), στη Κρήτη ο Αρναουτάκης (1,01) και Δυτικής Ελλάδας ο Κατσιφάρας (1,05). Ας πούμε δηλαδή ότι αυτοί είναι οι σίγουροι. Από αυτούς τους οκτώ οι τρεις υποστηρίζονται από τη ΝΔ, και οι πέντε από το ΠΑΣΟΚ.
Εν συνεχεία, ντέρμπι αναμένουμε στην Ήπειρο εκεί όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης (1,70) φαίνεται να είναι κάπως πιο μπροστά από τον αντίστοιχο της ΝΔ Αλέξανδρο Καρχιμάνη (1,95). Στη θεσσαλία φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τον Αγοραστό (1,60) έναντι του Παπατόλια (2,10). Μεγάλη μάχη φαίνεται και στη Στερεά Ελλάδα ανάμεσα στον Κλέαρχο Περγαντά (1,80) και τον Θανάση Χειμάρα (1,85). Στα Ιόνια νησιά φαίνεται το μεγάλο φαβορί είναι ο Σπύρου Σπύρου (1,75). Για τέλος άφησα την περιφέρεια Αττικής εκεί όπου θα κυριαρχήσει η αντιμνημονιακή ψήφος. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω πως ο Σγουρός, όποιος ήταν απόλυτα πετυχημένος στη Νομαρχία Αθηνών, άφησε μάλιστα και πλεόνασμα βρίσκεται πίσω από τον Γιάννη Δημαρά. Ο οποίος από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχει μαζέψει τη μισή ΟΝΝΕΔ στο ψηφοδέλτιο του. Το μόνο που του έλειπε ήταν να πάρει και το χρίσμα της ΝΔ. Ούτως η άλλως την ίδια αντίληψη έχουν περί του μνημονίου. Βοήθησαν και τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα παπαγαλάκια της Ρηγίλλης όπου βγάζουν φανταστικές δημοσκοπήσεις.
Στο δια ταύτα, έτσι όπως τα έχω βάλει κάτω, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 7 περιφέρειες ενώ η ΝΔ 5. Συν τη περιφέρεια Αττικής όπου δεν την πιστώνουμε σε κάποιο κόμμα αν βγει ο Γιάννης Δημαράς. Ωστόσο, προσωπικά δεν αποκλείω να ρθουν τα πάνω κάτω και να βγει ο Σγουρός. Και αυτό που λέω κρατήστε το ....
Στις δημοτικές, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία παραπάνω τόσο ο Μίχας (1,05) όσο και ο Νικήτας Κακλαμάνης (1,01). Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο για την εκλογή τους. Ειδικά για τον Μίχα, ο οποίος έχει αφήσει τεράστιο έργο στη Νομαρχία Πειραιά και είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να νοικοκυρέψει το Δήμο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, όποιος από τους υποψήφιους που προέρχονται από τη δεξιά παράταξη περάσει στο δεύτερο γύρο, είτε δηλαδή ο Μιχαλολιάκος είτε ο Μαντούβαλος, ο άλλος δεν θα στον στηρίξει. Τέλος, όσον αφορά το Δήμο της Θες/νικής ο εκεί οδηγούμαστε σε ντέρμπι με τον Γκιουλέκα (1,45) να είναι το φαβορί.

Αυτά σε γενικές γραμμές για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.