Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

20 Ιουλίου 1974 '' ... 36 χρόνια μετά...''

Η 20η Ιουλίου αποτελεί ημέρα μνήμης για μία από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού. Σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια ο τουρκικός στρατός, με το σχέδιο ”Αττίλας”, κατέλαβε το βόρειο τμήμα της Κύπρου σκορπίζοντας το θάνατο σε χιλιάδες ελληνοκύπριους με την δικτατορική Ελλάδα σε ρόλο απλού παρατηρητή.

36 χρόνια μετά, η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη παρά την μεγάλη διπλωματική επιτυχία της πλήρους ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία έχει το θράσος να διεκδικεί ειρηνευτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής υπό την καθοδήγηση του νεοοθωμανιστή Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ διατηρεί ακόμη στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, αλλά και στο βόρειο Ιράκ, δεν σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, δεν αναγνωρίζει γενοκτονίες του παρελθόντος της και παραβιάζει συνεχώς και προκλητικά θαλάσσια και εναέρια σύνορα.

Η 20η Ιούλη δεν αποτελεί μόνο ημέρα μνήμης για τα χιλιάδες θύματα της εισβολής και για τους ακόμη περισσότερους αγνοούμενους αλλά και ημέρα ιστορικής προοπτικής για την άμεση και οριστική λύση του Κυπριακού από την διεθνή κοινότητα που “σφυρίζει” αδιάφορα για δεκαετίες, για την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, και την οριστική ειρήνη στην περιοχή. Η Ειρήνη είναι θέμα μόνιμου Αγώνα όσες γενιές και αν περάσουν.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ