Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SPREAD ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ...


Να πούμε κάτι για να το καταλάβει ο πολύς ο κόσμος, το spread είναι η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό το οποίο παίρνουμε ως βάση αναφοράς. Όσον αφορά τώρα την πιστοληπτική βαθμολογία, αυτή εκφράζει το κίνδυνο που φέρουν τα ομόλογα και κατά συνέπεια και το κόστος δανεισμού. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη πιστοληπτική βαθμολογία με ΑΑΑ.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και να δρούμε υπακούοντας στις πιέσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι είναι τρεις (Fitch, Moody’s kai S&P) και είναι αμερικάνικοι. Άλλωστε αυτοί οι οίκοι μόνο το 2008 έκαναν πάνω από 6500 λανθασμένες αξιολογήσεις Εξάλλου οι αγορές κεφαλαίου και η οικονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή οι αγορές δρουν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον (πολλές φορές παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια) και η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με κύριο γνώμονα το συμφέρον του λαού της.

Από την άλλη πλευρά βέβαια όσο συνεχίζεται αυτή η πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας μας από ένα σημείο και έπειτα τα ομόλογα της δεν θα γίνονται δεκτά από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Και αυτό θα φέρει μία έκρηξη των spread και κατά συνέπεια του κόστους δανεισμού. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες που είναι ως επί το πλείστον οι αγοραστές των ομολόγων του δημοσίου δεν θα μπορούν να καταθέτουν στην ΕΚΤ τα ομόλογα του δημοσίου ως ενέχυρο προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.


Για το 2010 δεν υπάρχει ο κίνδυνος αυτός γιατί για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η ελληνική οικονομία να υποβαθμιστεί κατά 3 βαθμίδες. Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί από το 2011 και μετά εάν δεν βελτιωθεί η πιστοληπτική βαθμολογία της χώρας μας. Θυμίζω ότι πριν τη κρίση η ΕΚΤ δέχονταν ομόλογα τα οποία είχαν πιστοληπτική διαβάθμιση, τουλάχιστον σε ένα οίκο αξιολόγησης, έως και Α-. Τώρα όμως αυτό το παλφόν και μόνο για φέτος λόγο της κρίσης έχει κατέβει τρεις βαθμίδες παρακάτω. Από το 2011 θα επανατοποθετηθεί αυτό το πλαφόν και ίσως με πιο αυστηρά κριτήρια.

Το ύψος του spread δεν επηρεάζει την ελληνική οικονομία τη παρούσα φάση, αλλά θα την επηρεάσει το Γενάρη όταν και θα δανειστεί. Κάθε 100 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό ομόλογο, μεταφράζεται σε 500 εκατ. Ευρώ επιπλέον κόστος δανεισμού. Και οι δημοσιογράφοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους ( ή άλλων) τα λένε με ένα τρόπο ο οποίος μεγεθύνει τα γεγονότα.
Φτάσανε σε σημείο να πουν εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας ότι έπεσε το ευρώ έναντι του δολαρίου τη προηγούμενη Τρίτη αν θυμάμαι καλά. Αν είναι δυνατόν, απλά τα κεφάλαια έφυγαν από την Ευρώπη και πήγαν προς την Αμερική καθώς η Αμερική έβγαλε ομόλογο 47 δις. δολάρια. Και όπως και να το κάνουμε άλλο είναι να έχεις ομόλογο ας πούμε του ελληνικού δημοσίου και άλλο να έχεις ομόλογο των ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας υπολογίζεται από το τρίτο τρίμηνο του 2010 και μετά. 
Κλείνοντας, κάποιοι δημοσιογράφοι καθημερινά ασκούν μία τρομοκρατία γύρω από τα οικονομικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την κυβέρνηση να σκύψει το κεφάλι και να τους κάνει τα χατίρια.

Δυστυχώς όμως για αυτούς ματαιοπονούν.. Οι καιροί άλλαξαν ...