Σάββατο 10 Μαΐου 2014

EUROVISION 2014: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ

Πριν περάσουμε στις προτάσεις για τoν αποψινό τελικό της Eurovision, με τα ειδικά στοιχήματα, έχω γράψει μία άποψη για όλα τα τραγούδια. Ώστε να έχετε και εσείς μία εικόνα.

*** Σε λίγο θα ανέβουν και προτάσεις για τα ειδικά στοιχήματα***

Ξεκινάμε με τις χώρες που πέρασαν από τον α ημιτελικό:

Μαυροβούνιο:
Ωραία μπαλάντα σε μελωδία, ερμηνευμένη απ τον Sergej Cetkovic, όπου εμφανίζεται στη σκηνή με μία χορεύτρια η οποία κάνει πατινάζ. Οριακά κοντά στη 10αδα.

Ουγγαρία:
Η ερμηνεία ξεκινά με τον Andras Kallay-Saundes να κάθεται σε μία καρέκλα, κατόπιν να ξεκινάει να τρέχει επί σκηνής όταν μπαίνει στο ρεφρεν του τραγουδιού (Running). Λογικά θα ναι μέσα στη 10αδα αλλά μιλάμε για μία χώρα που δεν έχει συμμάχους.

Ρωσία:
Δύο αδερφές επί σκηνής (Tolmachevy Sisters), ντυμένες στα λευκά σαν νεράιδες να κινούνται επί σκηνής. Για Ρωσίδες, η αλήθεια είναι ότι δεν τις λες και εντυπωσιακές. Ωραία σκηνική παρουσία πάντως με αρκετά εφε. Παραδοσιακά η Ρωσία έχει χώρες για να μαζέψει πόντους. Βέβαια φέτος δε ξέρω μήπως «τιμωρηθεί» λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται….

Αρμενία:
Ο Αράμ με το Not Alone, μία μπαλάντα όπου από το μεσό του κομματιού και μετά μπαίνει πιο δυνατά, ροκάρει. Εμένα δεν με ενθουσιάζει. Και ο τραγουδιστής επίσης δεν είναι και αυτός που θα μαγέψει και το γυναικείο κοινό. Παρά ταύτα είναι από τα φαβορί της διοργάνωσης. Για 5αδα πάει.

Αζερμπαιτζάν:
Η Dilara Kazimova, άλλη μία μπαλάντα, ωραία μπαλάντα αν και το Αζερμπαιτζάν μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε πιο δυναμικά κομμάτια. Δύο γυναίκες επί σκηνής. Η Καζίμοβα και μία χορεύτρια που κρεμόταν σε ένα σκηνή. Οριακά πολύ  για 10αδα. Εκεί 10η-15η θέση.

Σαν Μαρίνο:
Από τις εκπλήξεις του πρώτου ημιτελικού ή μάλλον από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε προημιτελικό. Ουδείς το περίμενε και δεν είναι και κάτι εντυπωσιακό για μπαλάντα με τίτλο Maybe από την Βαλεντίνα Μονέττα. Για μένα θα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις.

Ουκρανία:
Με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη χώρα να είναι σε εμφύλιο, προφανέστατα ουδείς ασχολείται με τη Γιουροβίζιον. Αναμενόμενο ότι θα πέρναγε και επ αυτού του λόγου, κερδίζει μία παραπάνω συμπάθεια. Σαν κομμάτι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δύο άτομα επί σκηνής με την τραγουδίστρια και έναν χορευτή να κινείται μέσα σε μία ρόδα. Παρ ότι οι μπουκ την έχουν μέσα στην 10αδα, εντάξει θα πάρει ψήφους λόγω των γεγονότων, αλλά τη βλέπω πολύ οριακά.

Σουηδία:
Από τις καλές μπαλάντες της φετινής γιουροβίζιον, μόνη επί σκηνής η Σάννα Νιέλσεν. Απέσπασε πολύ καλές κριτικές ενώ το κοινό στην αρένα τη καταχειροκρότησε. Το πρώτο φαβορί για τη νίκη, δε διαφωνώ. 1η-3η.

Ολλανδία:
Ωραίο το σκηνικό στην αρχή του κομματιού με τους ερμηνευτές να φαίνεται ότι είναι σε ένα δρόμο και τους χωρίζουν μόνο οι λευκές γραμμές της λωρίδας. Οι τραγουδιστές παίζουν κιθαρά. Συμπαθητικό κομμάτι, θα παίξει μέσα στη 5η-8η θέση.

Ισλανδία:
Απ τα χαζοχαρούμενα κομμάτια του α ημιτελικού με έξι άτομα επί σκηνής όπου ο καθενάς φορά και ένα διαφορετικό χρώμα κουστούμι. Άλλος γαλάζιο, άλλος κίτρινο άλλος κόκκινο κ.ο.κ. Φτάνει λίγο στα όρια του κίντς. Ενδεχομένως να πάρει κάποιους ψήφους απ τους πιτσιρικάδες. Έχουν χαβαλε. Από 15η θέση και κάτω.

Συνεχίζουμε με τις χώρες που πέρασαν από τον β ημιτελικό:

Ελβετία:
Εντυπωσιακή έναρξη με πυροτεχνήματα, με έξι άντρες επί σκήνης πίσω απ τα όργανα, κιθάρα τύμπανα και τα σχετικά. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ως τραγούδι, απλά συμπαθητικό. Στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας.

Σλοβενία:
Η Tincara Kovac εμφανίζεται μόνη επί σκηνής, τίποτα το σπουδαίο από άποψη σκηνικής παρουσίας. Το τραγούδι επίσης για μένα κινείται σε μέτρια επίπεδα. Άλλωστε θεωρούνταν ως αουτσάιντερ για πρόκριση στον τελικό. Κάπου προς τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Πολωνία:
Ωραία σκηνική παρουσία με κάτι πιτσιρίκες επί σκηνής με παραδοσιακές φορεσιές, στα πολωνικά το τραγούδι, χαρούμενο και με παραδοσιακούς ήχους. Εκεί γύρω στην 15η θέση.

Ρουμανία:
Ντουέτο, όπου μάλιστα η γυναίκα εξαφανίζεται με έναν τρόπο μαγικό απ τη μία πλευρά της σκηνής και μεταφέρεται στην άλλη. Καλό το τραγούδι, συμπαθητική και η σκηνική παρουσία οπότε μπορεί να πάει καλά. 10η - 15η θέση.

Νορβηγία:
Ο Carl Espen ερμηνεύει μία μπαλάντα. Να πούμε ότι η Νορβηγία ήταν από τα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Από τα καυτά φαβορί για να ακριβολογώ. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Οριακά για 10αδα λόγω συμμαχιών.

Ελλάδα:
Από τα πιο ρυθμικά τραγούδια της φετινής eurovision. Δε σας κρύβω ότι όταν πρωτάκουσα το τραγούδι ήμουν βέβαιος ότι θα πατώσουμε για να το πω απλά και ξεκάθαρα. Ωστόσο βλέποντας και τον ανταγωνισμό, το στυλ τραγουδιών, θεωρώ ότι έχουμε αυξημένες ελπίδες να βρεθούμε στην 10αδα. Από 5η - 10η θέση.

Μάλτα:
Από τα φαβορί του δεύτερου ημιτελικού, πολύ καλό τραγούδι, με έξι άτομα επί σκηνής πίσω από κάθε όργανο, έχει και παραδοσιακά όργανα. Εκτός 10αδας όμως.

Λευκορωσία:
Πέντε άντρες επί σκηνής, ερμηνεύουν το chessecake. Κάτω του μετρίου. Από 17η θέση και κάτω.

Φινλανδία:
Συμπαθητικό κομμάτι (Something better), δεν ξετρελάθηκα. Αλλά η Φινλανδία έχει τους γείτονες όπου και φέτος θα τη στηρίξουν. Από 11η - 16η θέση.

Αυστρία:

Χρειάζεται να προσθέσω κάτι παραπάνω για τη τρανσέξουαλ;; Δυστυχώς από τη Eurovision δεν λείπουν ούτε αυτά…. Αυτό το έκτρωμα κάποιοι το βαφτίζουν ως φαβορί....

Όσον αφορά τις Big5 (Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) και την οικοδεσπότρια Δανία δεν μπορώ να εκφέρω άποψη μιας και δεν έχουμε δει επί σκηνής τα τραγούδια.