Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΕΡΙΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟ ΦΩΣ


Η Σέριφος αποτελεί έναν προορισμό ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Έναν τόπο που μέχρι και ο Guardian υμνεί και έγραψε ειδικό αφιέρωμα, για το νησί που έχει μία ξεχωριστή, ανέγγιχτη από το χρόνο γοητεία και σε προκαλεί να την εξερευνήσεις.

Μπορεί να απέχει πολύ απ τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων που φημίζονται για την νυχτερινή ζωή κάτι που όμως έχει αλλοιώσει τον ίδιο τους τον χαρακτήρα αλλά αυτή η γαλήνια ατμόσφαιρα της ηρεμίας και της ξεκούρασης δεν της συναντάς εύκολα.



Στο νησί όπου ο μύθος του Περσέα συναντά την σύγχρονη ιστορία, η εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις κατεβαίνει απ το πλοίο με τη θέας της Χώρας απέναντι του γαντζωμένη πάνω στο βράχο αναμφίβολα είναι σκέτη μαγεία. 



Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, να αγναντεύει το λιμάνι απ το οποίο απέχει μόλις 5 χλμ, αποτελεί έναν αυθεντικό μεσαιωνικό οικισμό με ανυπέρβλητη θέα. 



Με ολόλευκα κυβόσχημα σπιτάκια το ένα διπλά στο άλλο, με αμέτρητα στενά σοκάκια που συνδέουν τις δύο σινοικίες που όμως όλα οδηγούν στην κορυφή της χώρας, του Κάστρου στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου (η Σέριφος έχει συνολικά 116 εκκλησίες!) εκεί όπου η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι απλά εντυπωσιακή. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως η ωραιότερη Χώρα των Κυκλάδων.


Φυσικά, δε γίνεται να περπατήσεις στα σοκάκια της Χώρας και να μην κάνεις μία στάση στην Πλατεία της Πάνω Χώρας, εκεί όπου δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο χρονολογίας του 1907 το Δημαρχείο της Σερίφου αλλά και η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου.


Και τι καλύτερο όταν αυτό θα συνδυαστεί με ένα  γλυκό (παστάκι Σερίφου ή κορμό με παγωτό) στο καφενείο του Στράτου ή πιο αργά με ένα ρακόμελο ένα κρασάκι κάτω απ το φως του φεγγαριού.


Κι αν έφτασε η ώρα του φαγητού και βρίσκεστε στη Χώρα, μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι τις "Πλάκες" εκεί όπου με θέα τη χώρα θα απολαύσετε παραδοσιακή σερφιωτική κουζίνα ή να κατεβείτε λίγο προς τα κάτω, στο Αλώνι με το φαγητό να εντυπωσιάζει και με θέα το Λιβάδι.


Η Σέριφος διαθέτει και αρκετούς μικρότερους γραφικούς οικισμούς που αξίζει να επισκεφτεί κανείς όπως τα χωριά, Παναγιά, Γαλανή, Καλίτσος.

Όσο φυσικά για το Λιβάδι, την περιοχή που περιτριγυρίζεται απ το λιμάνι μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, τους μεζέδες σας, τον καφέ ή το coktail σας δίπλα στη θάλασσα.


Αν είναι κάτι που ξεχωρίζει τη Σέριφο απ τα υπόλοιπα νησιά, είναι οι παρθένες παραλίες. Παραλίες ανέγγιχτες στο χρόνο, μη οργανωμένες, όπου κάθεσαι κάτω απ το αλμυρίκι και με ήχους τζιτζικιών χαλαρώνεις και απολαμβάνεις το μπάνιο μακριά απ την πεζή καθημερινότητα της πόλης.


Η Σέριφος μέτρα δεκάδες παραλίες, άλλες προσβάσιμες άλλες όχι, άλλες γνωστές άλλες όχι ή κάθε μία έχει και κάτι το διαφορετικό. Από ρηχά νέρα μέχρι βαθιά. Από γαλαζοπράσινα νερά μέχρι βαθιά μπλε, από άμμο μέχρι βότσαλο. Κοινώς για κάθε γούστο.


Αναμφίβολα η παραλία που ξεχωρίζει είναι η Ψιλή Άμμο, την οποία μάλιστα το 2003 η Sunday Times ειχε χαρακτηρίσει ως την καλύτερη της Ευρώπης, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, χρυσαφένια ψιλή άμμο και αλμυρίκια για να καθίσεις στην σκιά τους.

Και αν σου άνοιξε η όρεξη, η ταβέρνα του Σταφενάκου είναι στην άκρη της παραλίας για να απολαύσεις παραδοσιακή κουζίνα.


Άγιος Σώστης, ακριβώς δίπλα απ την Ψιλή Άμμο, με το ξωκλήσι του Άγιου Σώστη να προσδίδει το κάτι διαφορετικό, να μαγνητίζει τα βλέμματα και στο τέλος αρκετοί επισκέπτες να το επιλέγουν για το γάμο τους.

Αυλόμωνας, η παραλία που βρίσκεται στη νοητή ευθεία του λιμανιού, γεμάτη αλμυρίκια για ένα ωραίο μπάνιο και μετά να απολαύσεις την μπύρα σου σε κάποιο απ το μαγαζιά δίπλα στην παραλία.

Γάνεμα, βαθιά νερά, παραλία με σκουροχρωμη άμμο και βότσαλο.


Μέγα Λιβάδι, εδώ σκιαγραφείται η ιστορία της Σέριφου. Τα Μεταλλεία, όπου πριν καν φτάσεις στο Μεγα Λιβάδι βλέπεις στα τριγύρω βουνά "τρύπες" ή μάλλον γαλαρίες όταν και έμπαιναν οι εργάτες για να βγάλουν το μετάλλευμα κάτω απο σκληρές αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί. Μην ξεχνάμε ότι στη Σέριφο έγινε η πρώτη απεργία για το 8ωρο στην Ελλάδα και βάφτηκε με αίμα.


Τέλος, η Βαγιά μία παραλία που ξεχωρίζει για τα νερά της και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα....


Αυτή είναι η Σέριφος... ένας μικρός παράδεισος... Αν έρθεις θα την ερωτευτείς....