Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΙΤΑΛΙΑΣ BY BETSECRET (ΜΕΡΟΣ Α)

Σέντρα στο Campionato κι όπως κάθε χρόνο, το αφιέρωμα «θεσμός» με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου μου του Ιταλού, είναι γεγονός και θα αναλύσουμε τις μεταγραφές και το τι περιμένουμε από την κάθε ομάδα. Στο τέλος της ανάλυσης της κάθε ομάδας υπάρχει και η σχετική εκτίμηση για το που θα κινηθεί φέτος η κάθε ομάδα.

*Εντός παρένθεσης είναι η θέση που τερμάτισαν οι ομάδες πέρσι

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (1η)
Market Value: 439,25 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 27,2
Παρ΄ ότι πέρσι δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, μέχρι και τη 10η αγωνιστική αλλά μετά πήγε τρένο και από νίκη σε νίκη για να πανηγυρίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ενώ και στο Τσάμπιονς Λιγκ έκανε πολύ καλή πορεία και αποκλείστηκε απ τη Μπάγερν στην παράταση αρκετά δύσκολα. Και φέτος είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο κάτι που μαρτυρούν και οι μεταγραφές. Ιγκουαίν, Πιάνιτς, Ντάνι Αλβες και Πιάτσα οι κυριότερες προσθήκες. Η Γιουβέντους δαπάνησε πάνω από 150 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Ενδεκαδάτες μεταγραφές ικανές να κάνουν περεταίρω τη διαφορά. Μοράτα και Πογκμπα οι σημαντικές αποχωρήσεις έναντι 110 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αμφότερες οι απώλειες καλύφθηκαν. Εν κατακλείδι, θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα, το 33ο της ιστορίας της.

ΝΑΠΟΛΙ (2η)
Market Value: 293,15 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 26,1
Η Νάπολι πέρσι το πάλεψε όσο μπορούσε για το σκουντέτο αλλά δεν άντεξε την πίεση, με τον Ιγκουαίν μάλιστα να πετυχαίνει 36 γκολ. Φυσικά οφείλουμε να εξάρουμε και τη δουλειά του Σάρι, κάτι που είχε επισημανθεί στο αντίστοιχο περσινό αφιέρωμα. Ο Ιγκουαίν πήγε στη Γιουβέντους με τη Νάπολι να βάζει στα ταμεία της 90 εκατ. ευρώ. Ως αντι Ιγκουαίν απέκτησε τον Μιλίκ απ τον Αγιαξ δαπανώντας 32 εκατ. ευρώ, με τον Ολλανδό να υπογράφει συμβόλαιο έως το 2021. Απέκτησε επίσης τον Ζιελίνσκι απ την Ουντινέζε, τον Τζακερίνι απ τη Σάντερλαντ και τον Τονέλι απ την Έμπολι. Μεταγραφές για να δώσουν βάθος στον πάγκο. Απώλειες σημαντικές δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια, η ομάδα θα έχει ομοιογένεια, δεν χρειάζεται χρόνο να δέσει και το ζητούμενο είναι αν ο Μίλικ θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον Ιγκουαίν. Θα παλέψει με την Ιντερ για την 3η θέση.

ΡΟΜΑ (3η)
Market Value: 439,25 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 27,2
Η Ρόμα ξεκίνησε καλά την περσινή σεζόν κατόπιν ήρθε και η απομάκρυνση του Ρ. Γκαρσία απ τον πάγκο με τα ηνία της ομάδας να αναλαμβάνει ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο οποίος μάλιστα ήρθε και σε κόντρα με τον Τότι, με τη σημαία της ομάδας. Οι οπαδοί προφανώς πήραν το μέρος του αρχηγού. Ο Τότι έκανε δημόσιες δηλώσεις ότι θέλει να παίζει και ότι είναι υγιείς. Ο Σπάλετι αντ αυτού δε δίστασε να τον αφήσει εκτός αποστολής. Κάπου μπήκε νερό στο κρασί ενώ χάρη και στα γκολ του Τότι στις τελευταίες αγωνιστικές η Ρόμα πήρε την 3η θέση και δεν πρόλαβε παρά το σερί νικών επί Σπαλέτι, τη 2η θέση. Στις μεταγραφές, καταρχήν απέκτησε με κανονική μεταγραφή τους δανεικούς πέρσι, Περότι, Τζέκο, Σαλάχ, Ελ Σααραουι και Ρούντιγκερ δαπανώντας περίπου 50 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία, απέκτησε τον Βερμάελεν και Ζουαν Ζέσους απ την Ιντερ για να ενισχύσει τα μετόπισθεν. Παρεμπιπτόντως, παρά τις διάφορες σειρήνες που ηχούσαν για τον Μανωλά, ο έλληνας κεντρικός αμυντικός θα είναι και φέτος κάτοικος Ρώμης. Από εκεί και πέρα απέκτησε κάποιους εξελίξιμους παίχτες όχι κάτι το ιδιαίτερο. Απ τις αποχωρήσεις η μόνη που πονάει είναι αναμφισβήτητα αυτή του αρχηγού Πιάνιτς. Παίχτης βαρόμετρο και είναι ζητούμενο αν θα μπορέσει να καλυφθεί η απουσία του. Αν βγάλει χαρακτήρα, νομίζω μπορεί και τη 2η θέση.

ΙΝΤΕΡ (4η)
Market Value: 298,20 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 27,8
Παρά την 4η θέση πέρσι, η Ιντερ έδειξε ένα αλλοπρόσαλλο αγωνιστικό πρόσωπο. Παρ ότι έπαιρνε τις νίκες δεν εντυπωσίαζε με τη μπάλα που έπαιζε ούτε και σε έπειθε ιδιαίτερα. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καταρχήν την ομάδα ανέλαβε ο Φρανκ Ντε Μπουρ. Ενώ παράλληλα υπήρξε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών σε κινέζους. Και ήδη απ τα φιλικά φαίνεται ότι κάνει καλή δουλειά. Έκανε καλές μεταγραφές αφού απέκτησε μεταξύ άλλων τον Καντρέβα απ τη Λάτσιο έναντι 22 εκατ. ευρώ., τον Ζοάο Μάριο απ τη Σπόρτινγκ και τον Μπανέγα ως ελεύθερο απ τη Σεβίλλη. Ενδεκαδάτες αυτές οι μεταγραφές. Ο Ικάρντι παρέμεινε ενώ απώλειες σημαντικές δεν υπήρχαν. Σαν ρόστερ η Ιντερ έχει αρκετά καλό ικανό να χτυπήσει την πόρτα της 3αδας αρκεί ο Ντε Μπουρ να παρουσιάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα σύνολο έτοιμο και να έχει υιοθετήσει το δικό του στυλ παιχνιδιού. Εν κατακλείδι, 3η -4η θέση.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (5η)
Market Value: 180,48 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 25,3
Η Φιορεντίνα του Πάουλο Σόουζα, έδειξε δύο πρόσωπα πέρσι. Εντυπωσιακή στον πρώτο γύρο ενώ μετά κάπου ξέμεινε από δυνάμεις και ξεφούσκωσε αλλά πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Στις μεταγραφές δεν έχουμε κάτι το εντυπωσιακό πήρε δανεικό μέσα στη βδομάδα τον Τέγιες απ τη Μπαρτσελόνα, όπως και τον Κάρλος Σάντσες απ την Αστον Βίλα ενώ απέκτησε και κάποιους πιτσιρικάδες για τους οποίους δε δύναται να έχουμε άποψη. Χρειάζεται βάθος πάγκου, πέρσι αυτό πλήρωσε. Δε γίνεται να τραβάνε το κουπί συγκεκριμένοι παίχτες. Μεταγραφές καλές δεν έγιναν. Δεν την βλέπω φέτος να βγαίνει στην Ευρώπη. Μεταξύ 6η-8η θέσης.

ΣΑΣΣΟΥΟΛΟ (6η)
Market Value: 87,70 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 26,4
Ονειρεμένη η περσινή σεζόν για την ομάδα του Ντι Φραντσέσκο, ομάδα με όλο το νόημα της λέξης και πήρε πανάξια για πρώτη φορά στην ιστορία της, ευρωπαικό εισιτήριο. Καλοδουλεμένη ομάδα. Δύο οι σημαντικές απώλειες, του ακραίου επιθετικού Σανσόνε που πήγε στη Βιγιαρεάλ και του βασικού δεξιού μπακ Βρσάλο που πήγε στην Ατλέτικο. Πραγματοποίησε μέχρι στιγμής 4-5 μεταγραφές όχι όμως κάτι το εντυπωσιακό. Ομάδα με σταθερή φιλοσοφία εδώ και χρόνια αλλά φέτος έχει να διαχειριστεί (εφόσον περάσει) και το Γιουρόπα Λιγκ. Άρα είναι ζητούμενο η διαχείρηση. Σίγουρα η παραμονή του Ντι Φραντσέσκο εγγυάται τη σταθερότητα και ότι σε γενικές γραμμές θα δούμε παρόμοια πράγματα και φέτος, όμως χρειάζεται ακόμα προσθήκες. Η Σασσουόλο είναι πλούσια ομάδα, την έχει ο πρόεδρος των Βιομηχάνων της Ιταλίας αλλά όσο πλούσια είναι τόσο φτωχή είναι σε σχέση με τους οπαδούς αφού δεν έχει οπαδική βάση, είναι κάτι που σημειώνω κάθε χρόνο στο αντίστοιχο αφιέρωμα. Αν μπορέσει να διαχειριστεί το Γιουρόπα Λιγκ θα κινηθεί κάπου μεταξύ 6ης -8ης θέσης.

ΜΙΛΑΝ (7η)
Market Value: 195,60 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 26,1
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να παρουσιαστεί η περσινή χρονιά για τη Μίλαν, που για τρίτη σερί χρονιά έμεινε εκτός Ευρώπης. Ο Μιχαίλοβιτς αποχώρησε και στον πάγκο πλέον θα κάθεται ο Βιτσέντζο Μοντέλα. Στο μεταγραφικό παζάρι, απέκτησε για τα επόμενα 5 χρόνια, τον σκορερ της Πεσκάρα Λαπαντούλα με 9 εκατ. ευρώ, για τον οποίο ο φίλος Ιταλός μου είπε τα καλύτερα λόγια. Πήρε επίσης και τον στόπερ Γουστάβο Γκόμες απ τη Λιβόρνο έναντι 8,5 εκατ. ευρώ. Αυτές ήταν όλες κι όλες οι κυριότερες προσθήκες ενώ μόλις προχθές πήρε και τον μέσο Σόσα απ τη Μπεσίκτας. Αποχωρήσεις σημαντικές δεν υπήρχαν αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται ενίσχυση. Η Μίλαν του παρελθόντος δύσκολα θα αναγεννηθεί. Στο ιδιοκτησιακό ο Μπερλουσκόνι ήρθε σε συμφωνία για την πώληση της ομάδας σε Κινέζους. Θεωρώ ότι με τον Μοντέλα στον πάγκο σίγουρα θα έχει καλύτερη σεζόν απ την περσινή, όχι όμως κάτι το εντυπωσιακό αν δεν υπάρξει μεταγραφική ενίσχυση. Μεταξύ 5ης και 6ης θέσης την υπολογίζω.