Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΙΤΑΛΙΑΣ BY BETSECRET (ΜΕΡΟΣ Β)

ΛΑΤΣΙΟ (8η)
Market Value: 161,63 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 25,1
Μετά την 3η θέση τη σεζόν 2014/15, πέρσι έκανε κάκιστη χρονιά και τερμάτισε στην 8η θέση. Μετριότατη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Στον πάγκο συνεχίζει ο Σιμόνε Ιντζάγκι που ανέλαβε τον Απρίλιο την ομάδα. Στις μεταγραφές απέκτησε τον φορ Τσίρο Ιμόμπιλε, τον μπακ Λουκάκου απ την Οστάνδη με 5 εκατ. ευρώ, τον κεντρικό αμυντικό Γουάλας απ την Μπράγκα με 8 εκατ. ευρώ και τον Λέιτνερ απ τη Ντόρτμουντ. Στις αποχωρήσεις η σημαντικότερη είναι αυτή του πρώτου σκόρερ πέρσι Καντρέβα, ο ποιοτικότερος παίχτης της. Ουσιαστική είναι και η μόνη σημαντική απώλεια. Υπάρχουν πάντως φήμες και για άλλες αποχωρήσεις ενώ είναι φανερό ότι χρειάζεται ενίσχυση. Εν κατακλείδι, δύσκολα θα δούμε κάτι καλύτερο σε σχέση με περσι.

ΚΙΕΒΟ(9η)
Market Value: 35,95 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 30,6
Νομίζω ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της δεν περίμενε τέτοια πορεία σαν την περσινή. Ο Ρολάντο Μαράν που συνεχίζει απ το 2014, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τις δύο αυτές χρονιές, φτιάχνοντας ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο που παίζει πρώτα για το μηδέν και ύστερα για ότι προκύψει. Τίποτα το σπουδαίο σε επίπεδο μεταγραφών είτε σε προσθήκες είτε σε αποχωρήσεις. Ξεχωρίζει φυσικά η επιστροφή του κίπερ Σορεντίνο στα 37 του πλέον. Πάνω κάτω δηλαδή η ίδια ομάδα με πέρσι θα ναι. Οι μπουκ την έχουν ως 4ο φαβορί για υποβιβασμό, όπως κάθε χρόνο δηλαδή αλλά κάθε χρόνο τους διαψεύδει. Και όπως είθισται να γράφω τέτοια εποχή κάθε χρόνο, η Κιέβο έχει πολύ καλές «δημόσιες» σχέσεις που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και αν χρειαστεί βαθμούς και βολέψουν οι συγκυρίες για την παραμονή θα τους βρει. Τα πράγματα όμως φέτος δεν θα είναι εύκολα και θα ζοριστεί για την παραμονή. Είναι στο γκρουπ με Πάλερμο και Έμπολι που θα παλέψουν για την αποφυγή της 18ης θέσης που οδηγεί στη Serie B, μαζί με τις νεοφώτιστες Πεσκάρα και Κροτόνε που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όπως ανέβηκαν έτσι θα πέσουν.

ΕΜΠΟΛΙ(10η)
Market Value: 47,48 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 26,4
Τρένο δίχως φρένα στον α γύρο στο δεύτερο ξεφούσκωσε αλλά σημασία έχει ότι πέτυχε ανετότατη παραμονή. Αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο καθ ΄ότι ο Τζιαμπάολο πήγε στη Σαμπαντόρια και την ομάδα ανέλαβε ο Τζιοβάνι Ματουσιέλο. Στα μεταγραφικά πρόσεθεσε εμπειρία αποκτώντας τον φορ Τζιλαρντίνο (34χρονών) απ την Παλέρμο και τον μπακ Πασκουάλ (34χρονών) απ τη Φιορεντίνα. Πήρε επίσης τον στόπερ Μπελούσι απ την Κιέβο και τον δεξιο μπακ Βέσελι απ τη Λουγκανό μόλις προ τριών ημερών, που είναι αρκετα καλός. Από εκεί και πέρα πήρε και κάποιους πιτσιρικάδες. Στις αποχωρήσεις η μόνη που πονά είναι αυτή του στόπερ Τονέλι τον οποίο και μοσχοπούλησε έναντι 10 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η παραμονή (μέχρι τώρα) του παιχταρά Σαπονάρα. Ομολογώ κάτι που μου προξένησε τόσο έμενα όσο και του φίλου Ιταλού εντύπωση. Πιθανή πώληση του Σαπονάρα ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες. Σίγουρα μία χρονιά σαν την περσινή θα μοιάζει με θαύμα αν ξανα γίνει. Οι μπουκ την έχουν για υποβιβασμό πίσω απ τις Πεσκάρα και Κροτόνε. Η τρίτη θέση του υποβιβασμού θα παιχτεί ανάμεσα σε Κιέβο, Παλέρμο και Έμπολι.

ΤΖΕΝΟΑ (11η)
Market Value: 80,50 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 27,3
Μετά από την πολύ καλή πορεία της σεζόν 2014/15 πέρσι κατέληξε στην 11η θέση δίχως να δείξει κάτι το σπουδαίο, απόρροια φυσικά του ότι πέρσι αποδυναμώθηκε αισθητά. Επίσης είχε αναφερθεί στο περσινό αφιέρωμα. Και φέτος αποδυναμώθηκε, χάνοντας 4 βασικούς παίχτες. Απ την άλλη απέκτησε τον χαφ Βελόσο απ τη Ντ. Κιέβου που επέστεψε, πήρε δανεικό τον καλό χαφ Οκάμπος και τον στόπερ Χεντιλέντι απ τη Λάτσιο. Την ομάδα ανέλαβε πλέον ο Γιουριτς, νέος στην ηλικία μόλις 41χρόνων, άπειρος δηλαδή και από μόνο του αυτό είναι ένα στοίχημα. Στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας, δεν είναι για πολλά και η φετινή Τζένοα των πολλών αλλαγών όπως τα τελευταία χρόνια στο ρόστερ. Κάπου μεταξύ 12ης-14ης θέσης.

ΤΟΡΙΝΟ (12η)
Market Value: 97,25 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 25,9
Μετριότατη χρονιά, που έκλεισε στη μέση της βαθμολογίας. Οι οπαδοί της Τορίνο δεν θα έχουν και κάτι να θυμούνται απ τη περσινή χρονιά. Τέλος εποχής και για τον Βεντούρα στον πάγκο μετά από 5 χρόνια με αποκορύφωμα την 7η θέση τη σεζόν 2013/14, ο Βεντούρα ανέλαβε την Εθνική Ιταλίας. Στον πάγκο πλέον ο Σίνισα Μιχαίλοβιτς. Στις μεταγραφές πήρε τον σέντερ μπακ Ροσετίνι απ τη Μπολόνια έναντι 2 εκατ. ευρώ, τον Ταχτσίδη απ τη Τζένοα, τον Λιάγιτς απ τη Ρόμα με 8,5 εκατ. ευρώ, πήρε δανεικό τον Φαλκέ επίσης απ τη Ρόμα ενώ πήρε τον αμυντικό χαφ Λούκις απ την Παρτιζάν και τον στόπερ Αγιέτι που ήρθε ως ελεύθερος απ τη Φροζινόνε. Η μόνη σημαντική απώλεια αυτή του βασικότατου στόπερ Γκλίκ που πήγε στη Μονακό. Και του οποίου το κενό ακόμα δεν έχει καλυφθεί επαρκώς. Πάλι στη μέση της βαθμολογίας την υπολογίζω, 10η-12η θέση.

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (13η)
Market Value: 63,4 εκατ. €
Μ.ο ηλικίας: 27
Μία μέτρια χρονιά για την Αταλάντα που επαναπαύτηκε επί της ουσίας στην άνετη παραμονή κάτι που έχει σαν στόχο και φέτος με τον Γκασπερίνι πλέον στον πάγκο. Υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις, με πρώτες και καλύτερες αυτές των χαφ Τσιγκαρίνι και Ντε Ρόον, αμφότεροι βασικοί. Έφυγαν επίσης ο χαφ Ντιαμάντι που προσέφερε ποιότητα στο παιχνίδι της Αταλάντα παρά την ηλικία του, ο φορ Μποριέλο και ο στόπερ Παλέτα. Υπάρχει μία αποδυνάμωση στα χαφ. Όσον αφορά τις προσθήκες, ξεχωρίζει αυτή του φορ Παλόσκι που ήρθε απ τη Σουόνσι έναντι 6 εκατ. ευρω και του μπακ Ζουκάνοβιτς απ τη Ρόμα. Επέστρεψαν και εννέα δανεικοί. Η Αταλάντα έχει το know how της παραμονής, χρειάζεται μεταγραφές ειδικά στα χαφ αλλά εκτιμώ ότι και φέτος δεν θα μπλέξει. Κατά συνέπεια, μεταξύ 13ης και 15ης θέσης.