Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Αναμφίβολα τα μηνύματα που προκύπτουν από την κάλπη των ευρωεκλογών είναι πολλαπλά και προς όλες τις κατευθύνσεις. Βέβαια από την Κυριακή το βράδυ παρατηρούμε μία προσπάθεια από όλα τα κόμματα να φανούν ως νικητές.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε να ζητούν εδώ και τώρε εκλογές αλλά χωρίς να λένε με ποιους θα συμμαχήσουν ώστε να κάνουν κυβέρνηση. Η Ν.Δ από την άλλη συμπεριφέρεται λες και κέρδισε εκείνη με 4 μονάδες διαφορά στις Ευρωεκλογές. Το δε ΠΑΣΟΚ, Ελιά, αν ακούσει κανείς το Βενιζέλο θα νομίζει ότι το 8% είναι κάποιο τρομερό ποσοστό. Προφανώς ο Βενιζέλος αγνοεί το παρελθόν της μεγάλης δημοκρατικής παράταξής, την οποία εκείνος κατάντησε στο 8%. Και έχει το θράσος να βγαίνει και να πανηγυρίζει επειδή δεν πήρε δημοσκοπικά αυτό το 5% που του έδιναν, αστεία πράγματα.

Αναμφίβολα, από τους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών είναι η ΔΗΜ.ΑΡ. Μόλις στο 1,2% (!!). Πληρώνει αν θέλετε τη γνώμη μου το γεγονός ότι δε γίνεται να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δε μπορείς από τη μία να λες ναι στη συγκυβέρνηση και μετά να αποχωρείς. Δεν θα μπω στη διαδικασία του λόγου αποχώρησης και το φασιστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, αυτό είναι άλλο θέμα. Είναι πλέον ζητούμενο το πώς θα πορευτεί η ΔΗ.ΜΑΡ. μιας και πυκνώνουν οι φωνές που θέτουν και θέμα ηγεσίας και πορείας του κόμματος αν δηλαδή θα ξανά μπει στην κυβέρνηση, αν θα μπει σε κάποιο συνασπισμό της κεντροαριστεράς.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, εκεί τα πράγματα είναι λίγο θολά υπό την έννοια ότι ο Βενιζέλος προχώρησε σε μία δήλωση την Κυριακή το βράδυ που ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο της ΕΛΙΑΣ. Προφανώς με αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ ή θα παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ως απλά μία συνιστώσα, ισάξια με κάποιον κύριο Λοβέρδο και κάποιον κύριο Μόσιαλο που δεν είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία να κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές για να δούμε τι θα έπαιρναν. Η ΕΛΙΑ όπως έχω γράψει και παλαιότερα είναι το κατάντημα του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Είναι μία προσπάθεια να μαζευτούν οι διάφοροι τσάτσοι του Σημίτη και του Βενιζέλου, εκείνοι που ανατρέψαν πραξικοπηματικά τον Γ. Παπανδρέου, κάτι που όλοι γνωρίζαμε αλλά περιμέναμε τουs Financial Times να μας το πουν.

Ο Βενιζέλος όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, τον ίδιο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όλου εκείνους που πίστεψαν στην αλλαγή, εμπνεύστηκαν και όχι το παρασιτικό ΠΑΣΟΚ των συνδικαλιστών γιατί υπήρχαν και αυτοί. Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου πάνω από την κάλπη την Κυριακή, θεωρώ ότι σηματοδοτεί αργά η γρήγορα την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ εκεί που ανήκει. Διότι όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας, το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα λαού, λαογέννητο κίνημα. Είναι αναγκαίο λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να ξανά βρεθεί στην κοινωνία, μέσα στην κοινωνία χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και παρασιτικούς μηχανισμούς. Και ΠΑΣΟΚ χωρίς Παπανδρέου δεν δύναται να σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή στην κεντροαριστερά….