Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΕΦΤΑΣΕ

Λίγες ώρες απομένουν πριν το μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Γουέμπλει και Μπάγερν και Ντόρτμουντ διεκδικούν την πολυπόθητη κούπα. Ο φετινός τελικός έχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι η Μπάγερν, η οποία την παρούσα χρονική στιγμή όπως και να το κάνουμε είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Και μπορεί πέρσι να ήμουν από τους λίγους που είχα κοντράρει τη Μπάγερν στον τελικό με την Τσέλσι, και τα γραπτά δυστυχώς για κάποιους μένουν, αλλά σήμερα θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο οι Βαυαροί να μείνουν για δεύτερη σερί χρονιά με άδεια χέρια.

Η Μπάγερν κάνει κάτι παραπάνω από εξαιρετική σεζόν, παίρνοντας τη σκυτάλη απ τη Μπαρτσελόνα. Με εκπληκτικές εμφανίσεις, ατελείωτο πρέσινγκ, κινήσεις χωρίς τη μπάλα και όταν πιάσει ρυθμό δύσκολα μπορεί να την ανακόψει οποιαδήποτε ομάδα. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας με τους Βαυαρούς να έχουν 25 νίκες σε 27 παιχνίδια μέσα στο 2013 και να οδεύει ολοταχώς για το τρεμπλ. Πανηγυρικά πήρε το πρωτάθλημα φτάνοντας στους 91 βαθμούς όπου μάλιστα την τελευταία αγωνιστική έκανε και ανατροπή αφ ότου βρέθηκε να χάνει απ τη Γκλάντμπαχ με 3-1 στο ημιχ για να το γυρίσει, εύκολα μπορώ να πω και με γκολάρα απ τον Ριμπερί σε 4-3. Έτσι για να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Ο Χάινκες θα παρατάξει την ομάδα χωρίς σημαντικές απουσίες, με το κλασικό 4-2-3-1 όπου λειτουργεί άριστα. Κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι σε σχέση με πέρσι έγιναν τρεις μεταγραφές εκεί όπου πονούσε η Μπάγερν. Αναφέρομαι πρωτίστως στην προσθήκη του Χάβι Μαρτίνεθ δίπλα στον Σβαιστάνγκερ στα χαφ, του Μάντζουκιτς στην επίθεση και του Ντάντε στο κέντρο της άμυνας.

Απ την άλλη πλευρά η Ντόρτμουντ θέλει να κάνει την έκπληξη και να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 1997. Η Ντόρτμουντ η οποία έφτασε στο χειλός της οικονομικής καταστροφής και χρειάστηκε η Μπάγερν να τη βοηθήσει οικονομικά για να μη βαρέσει διάλυση. Θα λέγαμε ότι απ τα σαλόνια και τους πανηγυρισμούς του Τσάμπιονς Λιγκ το 1997 βρέθηκε ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού. Κι όμως η ζωή κάνει κύκλους. Έτσι και στην περίπτωση της ομάδας του Κλοπ, φτιάχτηκε από το μηδέν με νέους παίχτες. Και κατόρθωσε σήμερα να επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης. Μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, μία ομάδα υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για το πώς φτιάχνονται οι ομάδες εκ του μηδενός. Θα ήταν ωραίο επιστέγασμα της όλης προσπάθειας να επέστρεφε στην κορυφή της Ευρώπης απόψε. Αλλά αυτό φαίνεται δύσκολο.

Η Ντόρτμουντ ναι μεν μπορεί να αντέξει τον ρυθμό της Μπάγερν και ίσως αν θέλετε είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να την αντιμετωπίσει όμως έχει αδυναμίες. Και αυτές τις αδυναμίες δύσκολα θα τις αφήσει ανεκμετάλλευτες η Μπάγερν, Καταρχήν η τριάδα Μπέντερ, Γκουντογάν και Γκροσγκρόιτς πρέπει να υπερκεράσουν εαυτόν για να πάρουν τη μάχη του κέντρου και να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των Βαυαρών. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, η δεξιά πλευρά της με Σμέλτσερ και Ρόις. Αν ο Λάμ καταφέρει και εξαφανίσει το Ρόις και ανεβαίνει και κάνει παιχνίδι με τον Ρομπέν τότε ο Σμέλτσερ θα χρειαστεί…. πολλές σακούλες. Και τρίτον το γεγονός ότι θα λείπει ο Γκέτσε είναι αναμφίβολα σημαντική η απουσία διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την εστία του Νόιερ. Επειδή διαβάζω κάποιους που λένε ότι η Ντόρτμουντ ήταν καλύτερη μέσα στο Μπερναμπέου χωρίς τον Γκέτσε, μάλλον αγνοούν το γεγονός ότι ήταν τελείως διαφορετική η προσέγγιση του παιχνιδιού αυτού απ το σημερινό.

Θεωρώ πάντως ότι πολλά θα κριθούν στο κατά πόσο η τριάδα των χαφ της Ντόρτμουντ θα κλείσουν τους χώρους. Αν δε συμβεί αυτό και οι επιθέσεις των βαυαρών πέφτουν πάνω στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο ή ο Σούμποτιτς τραβιέται για να δίνει βοήθειες στον Σμέλτσερ τότε θα έχει πρόβλημα η Ντόρτμουντ.

Στο δια ταύτα, θεωρώ ότι η Μπάγερν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πάρει την κούπα εκτός και αν η Ντόρτμουντ κάνει ένα μικρό θαύμα, αν αντέξει στο ατελείωτο πρέσινγκ της Μπάγερν και κλείσουν χώρους ίσως να γίνει κάτι.

Στοιχηματικά μιλώντας, προφανές το διπλό αλλά καλή επιλογή είναι το over 6,5 κόρνερ για τη Μπάγερν Μονάχου που είναι δυαράκι. Παίζει απ τα πλάγια η Μπάγερν, αναμένουμε πίεση και αν δεν μπει γκολ νωρίς ώστε να σπάσει κάπως ο ρυθμός νομίζω ότι θα επαληθευτεί η επιλογή.